Met een glaasje water een pilletje innemen. We nemen het als te vanzelfsprekend aan. Ontzettend veel - zeker jonge - patiënten, nemen hun geneesmiddelen met frisdrank, fruitsap, melk of zelfs warme dranken. Dat is niet altijd aan te raden!

Transporteiwit

Dat pompelmoessap een slechte begeleider is van geneesmiddelen, weten we al langer. Voor wie echt wil weten waarom: pompelmoessap (vers of voorverpakt) heeft een invloed op het enzym CYP3A4 en verhoogt de plasmaconcentraties van door CYP3A4 gemetaboliseerde geneesmiddelen. Maar vruchtensappen kunnen ook een effect hebben op de opname van bepaalde geneesmiddelen. Zo verlaagt pompelmoessap de biologische beschikbaarheid van heel wat geneesmiddelen. Denken we maar aan de bètablokkers acebutolol, talinolol en celiprolol, of het anti-allergische fexofenadine.

Sinaasappelsap

De media hebben de laatste jaren behoorlijk wat terechte aandacht gegeven aan dat fenomeen. Maar ze zijn niet ver genoeg gegaan. Zo weten heel wat patiënten al dat ze geen pompelmoessap mogen gebruiken om hun pillen in te nemen, maar vergeten ze dat ook sinaasappelsap dezelfde afremmende werking heeft op heel wat geneesmiddelen, zoals bepaalde bètablokkers.

Appelsap

Pompelmoessap en sinaasappelsap zijn dus geen van beiden een goed idee. Appelsap dan? Neen! Want recent onderzoek heeft nu ook uitgewezen dat appelsap door remming van een ander transporteiweit, het OATP2B1 de absorptie van de bètablokker atenolol kan remmen, en niet zomaar een beetje. Bij onderzoek naar de plasmaconcentraties, bleek dat die bij het innemen van 1200 ml appelsap die nog maar 18 procent bedroegen en bij het drinken van 600 ml slechts 42 procent was in vergelijking met gewoon water.

PS bulletin; Vol. 29, nr. 1, januari 2013.

Met een glaasje water een pilletje innemen. We nemen het als te vanzelfsprekend aan. Ontzettend veel - zeker jonge - patiënten, nemen hun geneesmiddelen met frisdrank, fruitsap, melk of zelfs warme dranken. Dat is niet altijd aan te raden! Transporteiwit Dat pompelmoessap een slechte begeleider is van geneesmiddelen, weten we al langer. Voor wie echt wil weten waarom: pompelmoessap (vers of voorverpakt) heeft een invloed op het enzym CYP3A4 en verhoogt de plasmaconcentraties van door CYP3A4 gemetaboliseerde geneesmiddelen. Maar vruchtensappen kunnen ook een effect hebben op de opname van bepaalde geneesmiddelen. Zo verlaagt pompelmoessap de biologische beschikbaarheid van heel wat geneesmiddelen. Denken we maar aan de bètablokkers acebutolol, talinolol en celiprolol, of het anti-allergische fexofenadine. Sinaasappelsap De media hebben de laatste jaren behoorlijk wat terechte aandacht gegeven aan dat fenomeen. Maar ze zijn niet ver genoeg gegaan. Zo weten heel wat patiënten al dat ze geen pompelmoessap mogen gebruiken om hun pillen in te nemen, maar vergeten ze dat ook sinaasappelsap dezelfde afremmende werking heeft op heel wat geneesmiddelen, zoals bepaalde bètablokkers. Appelsap Pompelmoessap en sinaasappelsap zijn dus geen van beiden een goed idee. Appelsap dan? Neen! Want recent onderzoek heeft nu ook uitgewezen dat appelsap door remming van een ander transporteiweit, het OATP2B1 de absorptie van de bètablokker atenolol kan remmen, en niet zomaar een beetje. Bij onderzoek naar de plasmaconcentraties, bleek dat die bij het innemen van 1200 ml appelsap die nog maar 18 procent bedroegen en bij het drinken van 600 ml slechts 42 procent was in vergelijking met gewoon water. PS bulletin; Vol. 29, nr. 1, januari 2013.