Onderzoekers in Nederland zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuwe anticonceptiepil. De pil zou bijwerkingen als stemmingswisselingen en minder zin in seks neutraliseren. Dat melden verschillende Nederlandse media op basis van promotieonderzoek van Yvette Zimmerman aan de Universiteit Utrecht.

Testosteronverlies

Zimmerman deed tussen 2007 en 2011 onderzoek onder 180 vrouwen in Nederland en België, en promoveerde vorige week aan de Utrechtse universiteit. Copromotor was Jean-Michel Foidart van de Luikse universiteit.

Op dit moment stopt 30 tot 60 procent van de vrouwen binnen een half jaar met de anticonceptiepil. Dertig procent noemt nare bijwerkingen als reden, zegt gezondheidswetenschapper Zimmerman. Dit is te wijten aan testosteronverlies. Zo zijn er volgens dagblad De Telegraaf ongewenste hormonale veranderingen zoals licht verhoogd risico op trombose.

Libido opkrikken

Testosteronverlies heeft ook nadelige gevolgen voor stemming, energie en "bovenal" het seksueel functioneren. Het bleek dat de testosteronspiegel verhoogde bij vrouwen die een pil kregen waaraan lichaamseigen pre-hormoon van testosteron DHEA was toegevoegd. DHEA wordt in de bijnieren en de eierstokken gemaakt en wordt door het lichaam naar behoefte omgezet in testosteron.

Volgens De Telegraaf kan de nieuwe pil niet alleen de nare bijwerkingen verminderen, maar ook het libido opkrikken. Zimmerman, die werkt bij het Nederlands farmaceutische bedrijf Pantarhei Bioscience, hoopt de pil over twee jaar op de markt te kunnen brengen, aldus het dagblad Sp!ts. (Belga/AVE)

Onderzoekers in Nederland zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuwe anticonceptiepil. De pil zou bijwerkingen als stemmingswisselingen en minder zin in seks neutraliseren. Dat melden verschillende Nederlandse media op basis van promotieonderzoek van Yvette Zimmerman aan de Universiteit Utrecht.Zimmerman deed tussen 2007 en 2011 onderzoek onder 180 vrouwen in Nederland en België, en promoveerde vorige week aan de Utrechtse universiteit. Copromotor was Jean-Michel Foidart van de Luikse universiteit. Op dit moment stopt 30 tot 60 procent van de vrouwen binnen een half jaar met de anticonceptiepil. Dertig procent noemt nare bijwerkingen als reden, zegt gezondheidswetenschapper Zimmerman. Dit is te wijten aan testosteronverlies. Zo zijn er volgens dagblad De Telegraaf ongewenste hormonale veranderingen zoals licht verhoogd risico op trombose. Testosteronverlies heeft ook nadelige gevolgen voor stemming, energie en "bovenal" het seksueel functioneren. Het bleek dat de testosteronspiegel verhoogde bij vrouwen die een pil kregen waaraan lichaamseigen pre-hormoon van testosteron DHEA was toegevoegd. DHEA wordt in de bijnieren en de eierstokken gemaakt en wordt door het lichaam naar behoefte omgezet in testosteron. Volgens De Telegraaf kan de nieuwe pil niet alleen de nare bijwerkingen verminderen, maar ook het libido opkrikken. Zimmerman, die werkt bij het Nederlands farmaceutische bedrijf Pantarhei Bioscience, hoopt de pil over twee jaar op de markt te kunnen brengen, aldus het dagblad Sp!ts. (Belga/AVE)