Anticonceptiemiddelen worden gratis voor vrouwen tot 25 jaar. De ministerraad heeft het koninklijk besluit daaromtrent vrijdag goedgekeurd. De morning-afterpil wordt volledig gratis, ongeacht de leeftijd.

De maatregel maakt deel uit van het budget van de gezondheidszorg voor 2020, dat eind vorig jaar werd goedgekeurd. De maximumleeftijd om van de tegemoetkoming 'contraceptie bij jongeren' wordt opgetrokken van 20 naar 24 jaar, en de leeftijdsgrens voor de tegemoetkoming van de morning-afterpil van 21 jaar, wordt geschrapt.

Concreet betekenen beide maatregelen dat contraceptiemiddelen voor vrouwen tot 25 jaar gratis worden. Voor de morning-afterpil geldt dat voor alle vrouwen, ongeacht de leeftijd. De regering maakt daar 6,9 miljoen euro per jaar voor vrij.

De Nationale Evaluatiecommissie Zwangerschapsaf­breking pleitte er afgelopen week voor om anticonceptie gratis te maken tot 35 jaar.

De tekst gaat wel nog naar de Raad van State voor advies. De inwerkingtreding is voorzien voor 1 april.

Anticonceptiemiddelen worden gratis voor vrouwen tot 25 jaar. De ministerraad heeft het koninklijk besluit daaromtrent vrijdag goedgekeurd. De morning-afterpil wordt volledig gratis, ongeacht de leeftijd. De maatregel maakt deel uit van het budget van de gezondheidszorg voor 2020, dat eind vorig jaar werd goedgekeurd. De maximumleeftijd om van de tegemoetkoming 'contraceptie bij jongeren' wordt opgetrokken van 20 naar 24 jaar, en de leeftijdsgrens voor de tegemoetkoming van de morning-afterpil van 21 jaar, wordt geschrapt. Concreet betekenen beide maatregelen dat contraceptiemiddelen voor vrouwen tot 25 jaar gratis worden. Voor de morning-afterpil geldt dat voor alle vrouwen, ongeacht de leeftijd. De regering maakt daar 6,9 miljoen euro per jaar voor vrij. De Nationale Evaluatiecommissie Zwangerschapsaf­breking pleitte er afgelopen week voor om anticonceptie gratis te maken tot 35 jaar. De tekst gaat wel nog naar de Raad van State voor advies. De inwerkingtreding is voorzien voor 1 april.