Volgens Amerikaanse experts is niet bewezen dat flossen tandvleesontsteking of cariës voorkomt. Nochtans wordt het gebruik al jaren aangeraden door de overheid, tandartsen en - natuurlijk - de producenten van tandfloss. De Amerikaanse gezondheidsdienst heeft het advies om dagelijks te flossen nu van de lijst van aanbevelingen voor een goede tandhygiëne gehaald.

Nadat journalisten van het persagentschap AP de overheid om bewijzen vroeg dat tandflossen wel degelijk werkt, bleek dat ze de effectiviteit van flossen zelf nog nooit had onderzocht.

Vooringenomen

De journalisten analyseerden dan maar de studies van het voorbije decennium, meer specifiek 25 rapporten die het gebruik van alleen een tandenborstel vergeleken met een combinatie van poetsen en flossen.

Ze ontdekten dat het bewijs voor flossen 'zwak, zeer onbetrouwbaar' of 'zeer laag' was, met een 'middelmatig tot groot potentieel tot vooringenomenheid'.

Flossen werd geïntroduceerd door tandarts Levi Spear Parmly in de vroege 19e eeuw. Tegen de tijd dat het patent in 1874 werd uitgevaardigd, was het een door tandartsen wijdverspreide aanbeveling geworden.

Schade

Nochtans kan onbedachtzaam flossen schade aanrichten aan de tanden en het tandvlees. Bovendien kan het slechte bacteriën doen vrijkomen die in de bloedstroom terechtkomen en gevaarlijke ontstekingen veroorzaken, vooral bij mensen met een zwakke weerstand.

(TE)

Volgens Amerikaanse experts is niet bewezen dat flossen tandvleesontsteking of cariës voorkomt. Nochtans wordt het gebruik al jaren aangeraden door de overheid, tandartsen en - natuurlijk - de producenten van tandfloss. De Amerikaanse gezondheidsdienst heeft het advies om dagelijks te flossen nu van de lijst van aanbevelingen voor een goede tandhygiëne gehaald. Nadat journalisten van het persagentschap AP de overheid om bewijzen vroeg dat tandflossen wel degelijk werkt, bleek dat ze de effectiviteit van flossen zelf nog nooit had onderzocht. De journalisten analyseerden dan maar de studies van het voorbije decennium, meer specifiek 25 rapporten die het gebruik van alleen een tandenborstel vergeleken met een combinatie van poetsen en flossen. Ze ontdekten dat het bewijs voor flossen 'zwak, zeer onbetrouwbaar' of 'zeer laag' was, met een 'middelmatig tot groot potentieel tot vooringenomenheid'.Flossen werd geïntroduceerd door tandarts Levi Spear Parmly in de vroege 19e eeuw. Tegen de tijd dat het patent in 1874 werd uitgevaardigd, was het een door tandartsen wijdverspreide aanbeveling geworden.Nochtans kan onbedachtzaam flossen schade aanrichten aan de tanden en het tandvlees. Bovendien kan het slechte bacteriën doen vrijkomen die in de bloedstroom terechtkomen en gevaarlijke ontstekingen veroorzaken, vooral bij mensen met een zwakke weerstand. (TE)