Dat is te lezen in '13', het magazine voor het Vlaamse overheidspersoneel. De ambtenaren verzwijgen immers vaak gezondheidsrisico's om toch maar een dag verlof te krijgen. "

Elke ambtenaar kan op die manier vier recuperatiedagen per jaar krijgen", zegt het kabinet Ambtenarenzaken. "Omdat het onmogelijk is om elk bloedstaal te testen op alle mogelijke
ziekten, moeten bloedgevers voor elke gift een medische vragenlijst invullen", zegt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen, in het magazine.

"Die peilt naar een mogelijk verhoogd risico voor bepaalde aandoeningen. Wie naar een risicoland in Afrika heeft gereisd, mag bijvoorbeeld een tijdje geen bloed geven."

Risico's verzwijgen

Het Rode Kruis merkt dat een vrije dag op het werk voor sommige ambtenaren voldoende is om risico's te verzwijgen. "Donoren kunnen ons achteraf anoniem melden dat hun bloed toch niet bruikbaar is, bijvoorbeeld omdat ze iets niet durfden vermelden op de vragenlijst. Zulke anonieme meldingen komen vaker voor bij bloedgevers die een vrije dag krijgen."

Ook Europees Hof van Justitie tegen

Bijkomende reden om de regeling te schrappen, is een recent arrest van het Europees Hof van Justitie. Daarin wordt gesteld dat de compensatie niet langer mag duren dan de tijd die nodig is voor de donatie en de verplaatsing.

De Vlaamse regering gaf op 24 juni al een principiële goedkeuring voor het schrappen van de verlofdag. De inzameling zou dan voortaan gebeuren in de overheidsgebouwen. Dat voorstel moet nu onderhandeld worden met de vakbonden, die het in een eerste reactie hebben over een belediging voor de personeelsleden. (Belga/SD)

Dat is te lezen in '13', het magazine voor het Vlaamse overheidspersoneel. De ambtenaren verzwijgen immers vaak gezondheidsrisico's om toch maar een dag verlof te krijgen. "Elke ambtenaar kan op die manier vier recuperatiedagen per jaar krijgen", zegt het kabinet Ambtenarenzaken. "Omdat het onmogelijk is om elk bloedstaal te testen op alle mogelijke ziekten, moeten bloedgevers voor elke gift een medische vragenlijst invullen", zegt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen, in het magazine. "Die peilt naar een mogelijk verhoogd risico voor bepaalde aandoeningen. Wie naar een risicoland in Afrika heeft gereisd, mag bijvoorbeeld een tijdje geen bloed geven." Risico's verzwijgenHet Rode Kruis merkt dat een vrije dag op het werk voor sommige ambtenaren voldoende is om risico's te verzwijgen. "Donoren kunnen ons achteraf anoniem melden dat hun bloed toch niet bruikbaar is, bijvoorbeeld omdat ze iets niet durfden vermelden op de vragenlijst. Zulke anonieme meldingen komen vaker voor bij bloedgevers die een vrije dag krijgen." Ook Europees Hof van Justitie tegenBijkomende reden om de regeling te schrappen, is een recent arrest van het Europees Hof van Justitie. Daarin wordt gesteld dat de compensatie niet langer mag duren dan de tijd die nodig is voor de donatie en de verplaatsing. De Vlaamse regering gaf op 24 juni al een principiële goedkeuring voor het schrappen van de verlofdag. De inzameling zou dan voortaan gebeuren in de overheidsgebouwen. Dat voorstel moet nu onderhandeld worden met de vakbonden, die het in een eerste reactie hebben over een belediging voor de personeelsleden. (Belga/SD)