Wie wil afvallen of na een dieet zijn gewicht wil behouden, kan de thermostaat beter wat lager zetten. Niet omdat hij dan gemakkelijker van de kou gaat rillen en daardoor energie verbruikt, wel omdat hij in dat geval meer bruin vet gaat aanmaken en daardoor het energieverbruik stijgt. Dat staat toch in The Journal of Clinical Investigation.

De mens heeft twee soorten vet: wit en bruin vet. Het witte vet zorgt ervoor dat energie in het lichaam wordt opgeslagen. Het bruine vet doet net het tegenovergestelde: het gebruikt energie om warmte te produceren. Mensen die van nature uit meer bruin vet hebben, zijn dan ook slanker. Het zijn de Nederlandse onderzoekers van het Maastricht UMC+ die nu het onomstotelijke bewijs hebben geleverd: het menselijk lichaam produceert bij regelmatige periodes van kou bruin vet. En dat is goed nieuws voor wie gewichtsverlies op het oog heeft.

De onderzoekers stuurden proefpersonen in een kamer van 16°C. Gedurende tien dagen moesten ze zich daar zes uur per dag bezighouden. Via PET-scans konden de wetenschappers meteen zien dat deze proefpersonen extra bruin vet begonnen aan te maken. Extra weetje: de proefpersonen vonden die koude temperatuur in het begin erg hinderlijk, maar stelden dat ze er eigenlijk wel snel aan konden wennen.

Het regelen van de kamertemperatuur in de winter kan er dus toe bijdragen dat je gemakkelijker gewicht verliest, al zet je maar nu en dan de thermostaat een slagje lager.

Wie wil afvallen of na een dieet zijn gewicht wil behouden, kan de thermostaat beter wat lager zetten. Niet omdat hij dan gemakkelijker van de kou gaat rillen en daardoor energie verbruikt, wel omdat hij in dat geval meer bruin vet gaat aanmaken en daardoor het energieverbruik stijgt. Dat staat toch in The Journal of Clinical Investigation. De mens heeft twee soorten vet: wit en bruin vet. Het witte vet zorgt ervoor dat energie in het lichaam wordt opgeslagen. Het bruine vet doet net het tegenovergestelde: het gebruikt energie om warmte te produceren. Mensen die van nature uit meer bruin vet hebben, zijn dan ook slanker. Het zijn de Nederlandse onderzoekers van het Maastricht UMC+ die nu het onomstotelijke bewijs hebben geleverd: het menselijk lichaam produceert bij regelmatige periodes van kou bruin vet. En dat is goed nieuws voor wie gewichtsverlies op het oog heeft. De onderzoekers stuurden proefpersonen in een kamer van 16°C. Gedurende tien dagen moesten ze zich daar zes uur per dag bezighouden. Via PET-scans konden de wetenschappers meteen zien dat deze proefpersonen extra bruin vet begonnen aan te maken. Extra weetje: de proefpersonen vonden die koude temperatuur in het begin erg hinderlijk, maar stelden dat ze er eigenlijk wel snel aan konden wennen. Het regelen van de kamertemperatuur in de winter kan er dus toe bijdragen dat je gemakkelijker gewicht verliest, al zet je maar nu en dan de thermostaat een slagje lager.