Mensen met een kilootje meer hebben voortaan een excuus: afstanden lijken namelijk langer en heuvels steiler voor mensen met overgewicht. Hoe zwaarder u bent, hoe groter ook de kans dat uw brein uw perceptie van hoogte en afstand vervormt. Dat blijkt uit onderzoek van de Colorado State University.

Zwaarlijvige mensen schatten afstanden minstens 10 procent verder in en in sommige gevallen de helft meer dan mensen zonder overgewicht. Dit leidt onvermijdelijk tot een negatieve cyclus waarbij hoe dikker men wordt, hoe onmogelijker sporten lijkt.

Zichzelf beschermen

Volgens psychologe Jessica Witt die het onderzoek leidde, schat het brein de afstanden en de hoogtes onbewust verkeerd in en is het een manier van het lichaam om zichzelf de extra inspanningen te besparen die nodig zijn om te bewegen wanneer men te dik is.

Het onderzoek toont met andere woorden aan dat mensen met overgewicht niet zozeer te lui zijn om aan sport te doen, maar dat ze de wereld eerder op een andere manier zien.

Een mogelijke oplossing is om zwaarlijvige mensen een telescopische bril te laten dragen om hun perceptie te veranderen. (TE)

Mensen met een kilootje meer hebben voortaan een excuus: afstanden lijken namelijk langer en heuvels steiler voor mensen met overgewicht. Hoe zwaarder u bent, hoe groter ook de kans dat uw brein uw perceptie van hoogte en afstand vervormt. Dat blijkt uit onderzoek van de Colorado State University.Zwaarlijvige mensen schatten afstanden minstens 10 procent verder in en in sommige gevallen de helft meer dan mensen zonder overgewicht. Dit leidt onvermijdelijk tot een negatieve cyclus waarbij hoe dikker men wordt, hoe onmogelijker sporten lijkt. Volgens psychologe Jessica Witt die het onderzoek leidde, schat het brein de afstanden en de hoogtes onbewust verkeerd in en is het een manier van het lichaam om zichzelf de extra inspanningen te besparen die nodig zijn om te bewegen wanneer men te dik is. Het onderzoek toont met andere woorden aan dat mensen met overgewicht niet zozeer te lui zijn om aan sport te doen, maar dat ze de wereld eerder op een andere manier zien. Een mogelijke oplossing is om zwaarlijvige mensen een telescopische bril te laten dragen om hun perceptie te veranderen. (TE)