ADHD’ers krijgen te vaak foute behandeling

Kinderen met ADHD krijgen te veel pillen en te weinig therapie. © Getty Images/iStockphoto

Kinderen met ADHD krijgen niet de juiste behandeling. Er worden te veel pillen voorgeschreven en niet genoeg therapie en ouderbegeleiding. Geen wonder, want die pillen worden terugbetaald.

“De Hoge Gezondheidsraad zegt het, het expertisecentrum Zit Stil zegt het, dokters zeggen het: oudertrainingen en therapie zijn de eerst aangewezen behandeling voor een kind met ADHD”, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Medicatie is troef

Bijna 30.000 kinderen en jongeren onder 18 jaar krijgen hun ADHD-­medicatie te­rugbetaald door de ziekteverzeke­ring. Nog eens evenveel jongeren slikken die medicatie zonder dat ze terugbetaald wordt. Volgens het nieuwste advies dat de Hoge Gezondheidsraad vorig jaar uitbracht, zouden ouders van kinderen met ADHD-­klachten in de eerste plaats naar laagdrempelige oudertrainingen moeten worden verwezen.

Petitie

Pas als dat onvoldoende blijkt, kunnen er pillen worden voorge­schreven, zegt de Hoge Gezond­heidsraad. Bij zware ADHD is me­dicatie de regel. Maar in de praktijk gaat het an­ders: de meeste kinderen en jon­geren met ADHD krijgen in de eerste plaats medicatie. Dat komt, zegt de Gezinsbond, doordat medicatie terugbetaald wordt en therapie niet. De Gezinsbond, nog steeds goed voor 273.000 leden­gezinnen in Vlaanderen, wil daar met een massale petitie verandering in proberen te brengen. Die petitie wordt zaterdag gelanceerd. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content