Het aantal mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie explodeert. Gaat het nu nog om ongeveer 47,5 miljoen patiënten wereldwijd, dan zouden dat er in 2030 reeds 75,6 miljoen zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt tegen 2050 een verdrievoudiging, tot 135,5 miljoen mensen.

Internationale samenwerking

De WHO haar eerste globale ministerconferentie over het probleem. Dokters, wetenschappers en politici buigen zich over de mogelijkheden van een versterkte internationale samenwerking om de ziekte te beteugelen. Hoewel dementie nog niet genezen kan worden, kunnen patiënten wel beter omkaderd worden, vindt de WHO. Daarbij denkt de organisatie onder meer aan inspanningen om de ziekte al in een vroeg stadium op te sporen en een meer doelgerichte behandeling van het fysieke lijden dat met dementie samengaat.

De ziekte van Alzheimer is met 60 tot 70 procent de meest voorkomende vorm van dementie. (Belga/AVE)

Het aantal mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie explodeert. Gaat het nu nog om ongeveer 47,5 miljoen patiënten wereldwijd, dan zouden dat er in 2030 reeds 75,6 miljoen zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt tegen 2050 een verdrievoudiging, tot 135,5 miljoen mensen.De WHO haar eerste globale ministerconferentie over het probleem. Dokters, wetenschappers en politici buigen zich over de mogelijkheden van een versterkte internationale samenwerking om de ziekte te beteugelen. Hoewel dementie nog niet genezen kan worden, kunnen patiënten wel beter omkaderd worden, vindt de WHO. Daarbij denkt de organisatie onder meer aan inspanningen om de ziekte al in een vroeg stadium op te sporen en een meer doelgerichte behandeling van het fysieke lijden dat met dementie samengaat. De ziekte van Alzheimer is met 60 tot 70 procent de meest voorkomende vorm van dementie. (Belga/AVE)