9 manieren om veroudering te vertragen 

© Getty Images
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Een medicijn dat de eeuwige jeugd garandeert bestaat (nog) niet, maar u kunt het verouderingsproces wel vertragen. Al kijkt u met sommige praktijken beter uit.

Minder calorieën eten: muizenexperimenten tonen aan dat een lagere inname van voedsel een positieve invloed op de levensduur kan hebben, maar kijk uit voor ondervoeding. Als ons lichaam niet voldoende energie en bouwstenen binnenkrijgt, riskeren we problemen met het immuunstelsel, geheugenverlies, verlies aan spierkracht en zwakkere botten.

Intermittent fasting: een manier om minder calorieën binnen te krijgen, maar als de kwaliteit van uw voedingspatroon niet optimaal is, is het beter om dat eerst aan te pakken in plaats van strikte regels te volgen over wanneer u eet.

Vitamine D: beïnvloedt het immuunsysteem, werkt ontstekingsremmend en beschermt de telomeren die onze chromosomen stabiel houden tijdens de celdeling. 50-plussers die vitamine D combineren met beweging blijken in vier jaar tijd drie jaar jonger te zijn geworden.

Rapamycine: een medicijn dat afstotingsreacties bij orgaantransplantaties tegengaat door de immuniteit te onderdrukken. Bij muizen remt het de werking van het eiwit mTOR, dat het verouderingsproces stimuleert. Bryan Johnson raadt het ten stelligste af nadat hij zelf ernstige bijwerkingen, zoals mondzweren, heeft ondervonden. ‘Het onderdrukken van het immuunsysteem is niet de weg naar een gezond ouder worden, het is een versnelde weg naar de dood’, aldus Johnson.

Metformine: een topper bij antiagers, zonder ernstige bijwerkingen. Het bekende diabetesmiddel blijkt – alweer bij muizen – een levensverlengend effect te hebben omdat het de energieproductie in cellen bevordert. Maar ook hier is het te vroeg om metformine tot levenselixir te bombarderen wegens gebrek aan klinische studies bij de mens. Dokter Benoit Hendrickx verwacht een grote gezondheidswinst van andere diabetesmedicijnen zoals Ozempic en Mounjaro, omdat ze een effect hebben op overgewicht en daarmee gerelateerde ziektes. Al zijn er ook daar mogelijke bijwerkingen, zoals acute pancreatitis en blijvend vertraagde maaglediging.

NAD-precursoren: Met de leeftijd daalt de hoeveelheid NAD, een co-enzym dat voor een optimale celgezondheid zorgt. ‘Een NAD-supplement brengt de stof echter niet op de juiste plek in de cel’, aldus Ellen Crabbe. ‘Wat NAD in het lichaam helpt aanmaken is nicotinamide mononucleotide (NMN), maar dat supplement is in Europa verboden wegens onveilig. Vitamine B3 helpt MNM mee vormen en is wel een goedgekeurd voedingssupplement.’

Collageen: omdat de molecule vrij groot is, wordt collageen uit poeders, pillen en crèmes niet opgenomen door het lichaam. Ook collageenpeptides (bouwsteentjes van collageen) vormen niet automatisch opnieuw collageen in het lichaam. ‘Je zet beter in op vitamine C, zink en koper die collageen in het lichaam zelf produceren’, aldus Crabbe. ‘Of nog beter: drink bouillon, rijk aan natuurlijk en goed opneembaar collageen.’

Spermidine: een natuurlijk voorkomende stofje in lichaamscellen dat celbeschermende en anti-inflammatoire eigenschappen heeft. Het kreeg zijn naam omdat het voor het eerst in sperma werd ontdekt, maar stelt u zich daar verder vooral niet te veel bij voor. Spermidine is rijkelijk aanwezig in paddenstoelen, kiemgroenten en boekweit.

Krachttraining: hét antiverouderingsmiddel. Ouderen die drie keer per week aan krachttraining doen, hebben een betere celweerbaarheid en immuniteit. Sterkere spieren betekenen meer mobiliteit en onafhankelijkheid. Zelfs 80-plussers kunnen spierkracht herwinnen.

Vechten tegen de biologische veroudering: ‘Lang leven is als topsport’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content