Bijna 800 mensen hebben na een nieuwe uitbraak van ebola in het West-Afrikaanse Guinee een experimenteel vaccin toegediend gekregen. De gevaccineerden hadden lichamelijk contact gehad met acht ebolapatiënten in het zuiden van het land. Dat deelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mee.

In Guinee staan meer dan 1.000 mensen, die in februari contact hadden met besmette patiënten, onder observatie, aldus de WHO. Bij 182 contacten bestaat een "hoog besmettingsgevaar". Het experimentele VSV-ZEBOV-vaccin, dat al enkele maanden in Guinee en buurland Sierra Leone werd getest, wordt beschouwd als "zeer effectief".

Noodtoestand

Guinee werd op 29 december door de WHO als ebola-vrij verklaard. Twee maanden later werden opnieuw acht mensen ziek, waarvan er zeven stierven. De toestand van een 11-jarig meisje zou volgens de WHO momenteel stabiel zijn.

Ondanks de nieuwe gevallen verklaarde de WHO de wereldwijde noodtoestand, die wegens de ebola-epidemie in West-Afrika was afgekondigd, deze week als beëindigd. Meer dan 11.000 mensen zijn het slachtoffer geworden van de epidemie. Die is ondanks enkele geïsoleerde nieuwe gevallen succesvol bestreden, zei Margaret Chan, de directeur-generaal van de WHO. (Belga/AVE)

Bijna 800 mensen hebben na een nieuwe uitbraak van ebola in het West-Afrikaanse Guinee een experimenteel vaccin toegediend gekregen. De gevaccineerden hadden lichamelijk contact gehad met acht ebolapatiënten in het zuiden van het land. Dat deelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mee.In Guinee staan meer dan 1.000 mensen, die in februari contact hadden met besmette patiënten, onder observatie, aldus de WHO. Bij 182 contacten bestaat een "hoog besmettingsgevaar". Het experimentele VSV-ZEBOV-vaccin, dat al enkele maanden in Guinee en buurland Sierra Leone werd getest, wordt beschouwd als "zeer effectief".Guinee werd op 29 december door de WHO als ebola-vrij verklaard. Twee maanden later werden opnieuw acht mensen ziek, waarvan er zeven stierven. De toestand van een 11-jarig meisje zou volgens de WHO momenteel stabiel zijn. Ondanks de nieuwe gevallen verklaarde de WHO de wereldwijde noodtoestand, die wegens de ebola-epidemie in West-Afrika was afgekondigd, deze week als beëindigd. Meer dan 11.000 mensen zijn het slachtoffer geworden van de epidemie. Die is ondanks enkele geïsoleerde nieuwe gevallen succesvol bestreden, zei Margaret Chan, de directeur-generaal van de WHO. (Belga/AVE)