8 dingen die mensen met hooikoorts beter mijden tijdens pollenpieken

Hooikoorts © Istock

Niet iedereen geniet van droge, zonnige dagen. Ongeveer één Belg op de vijf heeft last van hooikoorts en proest zich met lopende neus en jeukende ogen de lente en de zomer door.

Naar schatting heeft 1 op de 4 Belgen last van seizoensgebonden allergie, vooral hooikoorts. Vervelend, want het leidt vaak tot een slechte nachtrust (slapen met een verstopte neus is zelden verkwikkend), vermoeidheid overdag (een risico achter het stuur), verminderde concentratie en geheugenverlies, met gevolgen op school of op het werk.

8 dingen die u beter mijdt tijdens pollenpieken:

1. Activiteiten in de buitenlucht.

2. Wandelingen in parken, velden en tuinen.

3. Rijden met de ramen open.

4. Het huis verluchten tijdens de periode met hoge pollenconcentraties.

5. Het grasmaaien.

6. De was buiten laten drogen, vooral lakens.

7. Huisdieren binnenlaten in de slaapkamer (ze dragen zonder twijfel pollen mee op de vacht)

8. Pollen meedragen: neem ’s avonds een douche, was de haren.

Hoewel we de mechanismen kennen die aan de basis liggen van allergie, weten we nog maar weinig over de redenen waarom sommige mensen allergisch worden en andere niet. “In tegenstelling tot wat men vaststelt in veel Angelsaksische landen registreren wij een steeds hoger aantal astmapatiënten, net zoals in opkomende landen als China. Daar hebben we geen gefundeerde verklaring voor”, zegt professor Olivier Michel, verantwoordelijke van de dienst immuno-allergologie in het Brugmann-ziekenhuis in Brussel.

Er zijn wel een paar hypothesen. De luchtverontreiniging? “Het is niet bewezen dat pollutie allergie kan uitlokken. We weten wel dat de symptomen kunnen verergeren onder invloed van vervuiling.” Om die reden krijgen gevoelige mensen de raad om thuis te blijven tijdens pollutiepieken. Anderzijds stelt een hypothese dat de roetdeeltjes van dieselmotoren de gevoeligheid voor berkenpollen kunnen verhogen. “Er bestaat ongetwijfeld een verband tussen de westerse manier van leven en de epidemie van allergische aandoeningen”, meent Michel. “De progressie in medische ontwikkelingen, de verbeterde hygiëne en de vermindering van infectieziekten zouden het functioneren van ons immuunsysteem beïnvloeden, met als gevolg de ontwikkeling van allergische aandoeningen. Dat stelt de zogenaamde hygiënehypothese.”(Carine Maillard)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content