7 geboden voor mensen met lagerugpijn

07/10/16 om 16:21 - Bijgewerkt op 16/04/18 om 13:48

Drie wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel zetten 7 gouden regels voor mensen met (chronische) lagerugpijn op een rijtje. Deze 7 geboden garanderen de beste kansen op herstel en voorkomen dure, maar ook soms nutteloze behandelingen.

7 geboden voor mensen met lagerugpijn

© iStock

1. Beweeg voldoende

Bewegen is hét voornaamste onderdeel van iedere behandeling van lagerugpijn. Daarbij maakt het niet zo veel uit wat voor lichaamsbeweging je precies doet: eender welke vorm van lichaamsbeweging vermindert lagerugpijn. Er zijn ook helemaal geen 'gevaarlijke bewegingen' die je rug kunnen kwetsen. Het beste kan je een kinesitherapeut raadplegen om je bij deze lichaamsbeweging te laten begeleiden.

2. Begrijp de pijn

Rugpijn zou een gevolg zijn een beschadigde tussenwervelschijf, een 'onstabiele' rug of artrose. Wanneer mensen met rugpijn inzien dat dit niet zo is, en dat pijn kan blijven voortbestaan lang nadat de 'blessure' volledig genezen is, gaan ze veel makkelijker over tot een actieve behandeling van hun rugpijn. Hierbij is het leren begrijpen wat pijn is en hoe je ermee moet omgaan cruciaal.

3. Laat je niet vangen door commerciële 'oplossingen' voor je lagerugpijn

Delen

In de meerderheid van de gevallen is chirurgie niet aan te bevelen voor lagerugpijn als enige klacht.

Er zijn tal van 'wondermiddelen' voor lagerugpijn, zoals dure (andullatie)matrassen, elektrotherapietoestellen, trilplaten, kleurrijke tape, etc. Ondanks sluwe verkooppraatjes is er voor geen van deze behandelmethodes wetenschappelijke bewijs dat ze lagerugpijn kunnen genezen. Recent nog onderzochten onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel of het Soleve® elektrotherapietoestel van de firma Nervomatrix een meerwaarde biedt voor mensen met lagerugpijn. Het toestel doorstond de kritische wetenschappelijke toetsing niet: het deed het niet beter dan de placebo groep.

4. 'Kraken' heeft maar een kleine toegevoegde waarde op bewegen

Of het nu een osteopaat, chiropractor of manueel therapeut is: wat de therapeut met de handen doet zal maar in beperkte mate bijdragen aan het herstel. Bovendien zullen de handen van de therapeut enkel een meerwaarde hebben als het gecombineerd wordt met bewegingstherapie (oefentherapie, sport).

5. Naalden gaan de rugpijn niet wegprikken

Of het nu dry needling of acupunctuur is, de 'naalden' hebben vaak wel een tijdelijk pijnstillend effect, maar zullen het rugprobleem niet genezen.

6. Chirurgie voor rugpijn is zelden de juiste oplossing

Opereren voor enkel lagerugpijn heeft een moment gekend waarbij we als hulpverleners dachten dat we iedereen met rugpijn konden genezen. Spijtig genoeg zijn we hiervan terug moeten komen en kan chirurgie enkel voor eerder zeldzame en specifieke vormen van rugpijn mogelijk een oplossing bieden. In de meerderheid van de gevallen is dus chirurgie niet aan te bevelen voor lage rugpijn als enige klacht.

7. Actieve eerder dan passieve therapieën

De voorgaande 6 geboden voor mensen met lagerugpijn zijn samen te vatten door één gouden raad: de beste manier om lagerugpijn te overwinnen is actieve therapie, waarbij de patiënt zelf aan de slag moet. (TE)

Lees meer over:

Onze partners