6 mythes over huidkanker en zonnen

© iStock

Huidkanker is de meest voorkomende, maar ook een vaak onderschatte kanker. Wat weet u er eigenlijk over?

1 op 2 Belgen beschermt zich niet tegen de zon buiten hun vakantie. Dat blijkt uit een Europese studie van Euromelanoma. En we denken nog te vaak dat huidkanker enkel bij ouderen voorkomt, maar er zijn steeds meer jongeren die ermee zitten. Er bestaan dus nog heel wat andere misverstanden over huidkanker.

Huidkanker komt enkel bij ouderen voor

Niet waar. Men loopt 50 tot 80% van de huidschade op door de zon wanneer we jong zijn. Er zit zo’n 15 tot 20 jaar tussen de schade en de verschijning van huidkanker. Daarom lijkt het dat enkel ouderen het krijgen.

De zonnebank beschermt mijn huid tegen verbranden

Men denkt vaak dat je niet kan verbranden onder de zonnebank. Dat is niet waar. Ook hier loop je huidschade op, zelfs sneller dan in de middagzon. Dus je verhoogt het risico op huidschade en huidkanker aanzienlijk.

Geen zonnecrème smeren, zorgt ervoor dat je mooier bruin wordt

Niet waar. Je kan het beter wél gebruiken, omdat je dan zeker niet rood wordt. Het zorgt voor een mooie, egale en vooral veiliger gebruinde huid. Het is ook veel gezonder voor je huid om met zonnecrème te bruinen dan zonder.

Als ik aftersun gebruik, geneest mijn huid wel

Niet waar. Als het DNA of erfelijk materiaal van je huidcellen beschadigd is, blijft dat zo. Enkel de bovenste laag zal genezen. Je moet je dus altijd goed beschermen tegen de (felle) zon, zeker als je langer dan 15 minuten buiten bent.

Je kan niet verbranden als je in het water bent

Niet waar. Je huid kan zelfs meer schade oplopen door de weerkaatsing van het water. Hierdoor bereiken meer UV-stralen de huid en loopt deze bijgevolg meer schade op. Het is daarom belangrijk om je tijdens het zwemmen goed in te smeren en dit elke 2 uur te herhalen.

In de schaduw verbrand je niet

Niet waar. Hier zijn ook UV-stralen. Dat is dus ook zo als je een parasol meeneemt. Het is dus nodig om je altijd in te smeren. Ook wanneer je niet in de volle zon zit.

Tips om huidkanker te voorkomen

Bescherm je huid met zonnebrandcrème. Liefst met een te hoge factor.

Smeer je elke 2 uur opnieuw in.

Laat je minstens één keer per jaar testen bij de dermatoloog.

Blijf uit de zon tussen 12 en 15 uur. De middagzon is het schadelijkst voor de huid.

Pas extra goed op met littekens. Als deze jonger zijn dan een jaar, kan de huid erg verkleuren door de zon.

Draag donkere kleding. Deze absorbeert het licht beter dan lichte kleding waardoor de stralen er moeilijker doorkunnen.

Euromelanoma, een netwerk van dermatologen in 33 landen, wil de preventie van huidkanker extra stimuleren. Het is belangrijk om je elke dag tegen de zon te beschermen, niet alleen tijdens je vakantie. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 1 op 2 Belgen zich niet beschermt buiten hun vakantie. Dat zou nochtans moeten als je langer dan een halfuurtje buitenkomt, ook om te werken, te fietsen, te wandelen of gewoon te genieten van een terrasje. Dus: je insmeren is de boodschap! Op de website www.euromelanoma.org vind je nog meer info.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content