Kom op tegen Kanker roept kankerpatiënten op om hun ervaringen met pijn en pijnbestrijding te melden. Volgens de organisatie lijden heel wat patiënten nodeloos pijn. Met de meldingen wil de organisatie pleiten voor meer maatregelen.

Kom op tegen Kanker zegt in een persbericht dat studies uitwijzen dat gemiddeld 40 procent van alle patiënten met kankerpijn in Europa hiervoor onvoldoende behandeld worden. Sommige types, zoals neuropathische pijn, zijn moeilijk te bestrijden. Maar bij andere kan de pijn tot een aanvaardbaar niveau gereduceerd worden: tachtig tot negentig procent van de pijn kan via medicatie voldoende behandeld worden.

Misvattingen

Pijnspecialisten zeggen dat ook in ons land veel kankerpatiënten nodeloos pijn lijden. De oorzaken zijn velerlei. Zo hebben zorgverleners onvoldoende kennis over pijn en pijnbestrijding en passen ze bepaalde richtlijnen niet toe, zoals het vragen naar pijn bij de patiënt.

Bij patiënten leven dan weer misvattingen, zoals bezorgdheid over verslaving aan medicatie. Niettemin beheerst chronische pijn het leven van patiënten en belemmert het ernstig hun doen en laten, klinkt het. Kom op tegen Kanker roept kankerpatiënten daarom op om hun ervaringen te melden. Zo wil de organisatie een "vollediger en actueel zich" krijgen op de problemen om een onderzoeksdossier samen te stellen. Met dat dossier wil de organisatie pleiten voor meer aandacht en zorg voor kankerpijn. (Belga/AVE)

De patiënten kunnen hun ervaringen melden door een vragenlijst in te vullen op de website www.kankermeldpunt.be of door te bellen naar het gratis nummer 0800/35.444.

Kom op tegen Kanker roept kankerpatiënten op om hun ervaringen met pijn en pijnbestrijding te melden. Volgens de organisatie lijden heel wat patiënten nodeloos pijn. Met de meldingen wil de organisatie pleiten voor meer maatregelen.Kom op tegen Kanker zegt in een persbericht dat studies uitwijzen dat gemiddeld 40 procent van alle patiënten met kankerpijn in Europa hiervoor onvoldoende behandeld worden. Sommige types, zoals neuropathische pijn, zijn moeilijk te bestrijden. Maar bij andere kan de pijn tot een aanvaardbaar niveau gereduceerd worden: tachtig tot negentig procent van de pijn kan via medicatie voldoende behandeld worden. Pijnspecialisten zeggen dat ook in ons land veel kankerpatiënten nodeloos pijn lijden. De oorzaken zijn velerlei. Zo hebben zorgverleners onvoldoende kennis over pijn en pijnbestrijding en passen ze bepaalde richtlijnen niet toe, zoals het vragen naar pijn bij de patiënt. Bij patiënten leven dan weer misvattingen, zoals bezorgdheid over verslaving aan medicatie. Niettemin beheerst chronische pijn het leven van patiënten en belemmert het ernstig hun doen en laten, klinkt het. Kom op tegen Kanker roept kankerpatiënten daarom op om hun ervaringen te melden. Zo wil de organisatie een "vollediger en actueel zich" krijgen op de problemen om een onderzoeksdossier samen te stellen. Met dat dossier wil de organisatie pleiten voor meer aandacht en zorg voor kankerpijn. (Belga/AVE)