4 praktische tips om uien te snijden zonder tranen

Uien © Istock

Door de zwavelhoudende gassen die vrijkomen bij het snijden van een ui, blijf je nooit helemaal prikvrij. Toch kan je het snotteren in de keuken sterk verminderen met deze vier tips.

De ui is een onmisbare smaakmaker in de keuken. Uien kun je eten bij soepen, sauzen, vlees, vis, slaatjes, eigenlijk bij alles. Uien zijn caloriearm en rijk aan vitamines B en C, calcium, kalium en vezels.

Een ui snijden is helaas minder prettig, want bij het beschadigen van de cellen komen zwavelhoudende gassen vrij, die opstijgen, reageren met traanvocht en zo de ogen irriteren. Tegen het prikken bestaan heel wat praktische tips, al blijf je nooit helemaal prikvrij.

1. Gebruik steeds een vlijmscherp mes, want met een bot mes beschadig je meer cellen, waardoor meer irriterende stoffen vrijkomen.

2. Spoel het mes geregeld af onder de kraan, de zwavelhoudende verbindingen reageren eerst met water.

3. Blijf met je handen uit je ogen en adem door je mond.

4. Begin steeds te snijden aan de top van de ui, aan de basis zit de hoogste concentratie irriterende substanties. (JE/MF)

Bron: Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content