De enquête werd uitgevoerd door Het Laatste Nieuws en marktonderzoeksbureau Ipsos bij 2.003 mensen. De krant gaat zaterdag uitgebreid in op de resultaten.

Een dikke 86 pct van de Vlamingen vindt geld belangrijk tot uiterst belangrijk om een kwalitatief ­leven te leiden. Een bepalende factor daarvoor is het inkomen. Jongeren (18-34 jaar) streven ernaar om 1.800 euro netto per maand te verdienen, werk­nemers met al wat meer dienstjaren op de teller (35-54-jarigen) hebben ge­middeld minimaal 2.339 euro netto ­nodig om gelukkig te zijn. In die leeftijdsgroep is de kans op meerdere kinderen en leningen, en dus meer rekeningen, dan ook een stuk hoger.

Voor wie ouder is dan 54 volstaat door de band genomen zo'n 2.140 euro netto per maand.

Realiteit

Er zijn ook grote verschillen merkbaar in de verschillende beroepscategorieën. Een gemiddelde arbeider is al lang tevreden met maandelijks 2.128 euro netto, de gemiddelde bediende kan nog bijna 200 euro meer gebruiken. Opvallend: de gemiddelde student is pas tevreden met een maandelijkse toelage van 1.295 euro.

Uit de bevraging blijkt dat velen in realiteit een stuk minder verdienen. Als de gemiddelde ­Vlaming naar zijn financiën kijkt, dan geeft hij die met moeite een zes op tien. Wie gehuwd is en geen kinderen heeft, is doorgaans wel een stuk tevredener. Maar voor ruim de helft van de Vlamingen is er weinig reden tot feestvreugde. Zij zullen pas gelukkig zijn met hun financiële ­situatie als ze ruim rondkomen en ­maandelijks kunnen sparen. Voor bijna een derde (29 pct) is gewoon rondkomen al voldoende. (Belga/TE)

De enquête werd uitgevoerd door Het Laatste Nieuws en marktonderzoeksbureau Ipsos bij 2.003 mensen. De krant gaat zaterdag uitgebreid in op de resultaten.Een dikke 86 pct van de Vlamingen vindt geld belangrijk tot uiterst belangrijk om een kwalitatief ­leven te leiden. Een bepalende factor daarvoor is het inkomen. Jongeren (18-34 jaar) streven ernaar om 1.800 euro netto per maand te verdienen, werk­nemers met al wat meer dienstjaren op de teller (35-54-jarigen) hebben ge­middeld minimaal 2.339 euro netto ­nodig om gelukkig te zijn. In die leeftijdsgroep is de kans op meerdere kinderen en leningen, en dus meer rekeningen, dan ook een stuk hoger. Voor wie ouder is dan 54 volstaat door de band genomen zo'n 2.140 euro netto per maand. Er zijn ook grote verschillen merkbaar in de verschillende beroepscategorieën. Een gemiddelde arbeider is al lang tevreden met maandelijks 2.128 euro netto, de gemiddelde bediende kan nog bijna 200 euro meer gebruiken. Opvallend: de gemiddelde student is pas tevreden met een maandelijkse toelage van 1.295 euro. Uit de bevraging blijkt dat velen in realiteit een stuk minder verdienen. Als de gemiddelde ­Vlaming naar zijn financiën kijkt, dan geeft hij die met moeite een zes op tien. Wie gehuwd is en geen kinderen heeft, is doorgaans wel een stuk tevredener. Maar voor ruim de helft van de Vlamingen is er weinig reden tot feestvreugde. Zij zullen pas gelukkig zijn met hun financiële ­situatie als ze ruim rondkomen en ­maandelijks kunnen sparen. Voor bijna een derde (29 pct) is gewoon rondkomen al voldoende. (Belga/TE)