Obesitas bij kinderen dreigt een wereldwijde epidemie te worden, waarschuwen artsen. De Deense kinderarts Jens Christian Holm vond nochtans een 'simpele' oplossing. 'Zet kinderen niet op een zwaar dieet, maar verander hun levensstijl door enkele belangrijke regels', vertelt hij aan BBC.

En de behandeling bleek succesvol, ongeveer 70 procent van de 1.900 opgevolgde kinderen verloor gewicht én was vier jaar later nog steeds het gewicht kwijt. Volgens Holm is het noodzakelijk dat ook andere landen het belang van de verschillende regels onderstrepen, want in Europa is 20 procent van de kinderen te dik en één op de vijf is obees.

1. Geen cornflakes of suikerrijke muesli als ontbijt. Kies daarentegen voor bruin brood of havermout.

2. Geen fastfood of wit brood tijdens de lunch. Kies voor bruin brood met vlees of vis én groenten.

3. Zet geen potten en pannen op tafel, maar vul de borden reeds in de keuken.

4. De verhouding op een bord tijdens het avondmaal zou moeten zijn: voor de helft gevuld met groenten, een kwart bruine rijst, pasta of aardappelen en de een kwart vis (geen vette) of vlees.

5. Wacht 20 minuten vooraleer je een tweede portie toelaat. Dit geeft uw lichaam voldoende tijd om te beseffen dat het voldaan is.

6. Eet slechts twee stukken fruit per dag.

7. Eet slechts één keer per maand fastfood.

8. Slechts één keer per week mag je tussendoor snoepen.

9. Ook een snack is slechts één keer per week, tussen de maaltijden, toegestaan.

10. Beperk frisdrank en fruitsappen tot één keer per week, ongeveer een halve liter in totaal.

11. Wandel of neem de fiets naar school.

12. Organiseer (leuke!) lichamelijke activiteiten zoals dansen, turnen of voetbal. Of laat de kinderen op de trampoline spelen of met de hond wandelen.

13. Beperk de tijd dat kinderen achter een scherm doorbrengen (televisie, computer of tablet) tot twee uur per dag.

14. Sowieso geen televisie of computer voor vijf 's middags.

15. Laat kinderen elke dag rond hetzelfde (vroege) tijdstip in bed kruipen. (AVE)

Obesitas bij kinderen dreigt een wereldwijde epidemie te worden, waarschuwen artsen. De Deense kinderarts Jens Christian Holm vond nochtans een 'simpele' oplossing. 'Zet kinderen niet op een zwaar dieet, maar verander hun levensstijl door enkele belangrijke regels', vertelt hij aan BBC. En de behandeling bleek succesvol, ongeveer 70 procent van de 1.900 opgevolgde kinderen verloor gewicht én was vier jaar later nog steeds het gewicht kwijt. Volgens Holm is het noodzakelijk dat ook andere landen het belang van de verschillende regels onderstrepen, want in Europa is 20 procent van de kinderen te dik en één op de vijf is obees.1. Geen cornflakes of suikerrijke muesli als ontbijt. Kies daarentegen voor bruin brood of havermout. 2. Geen fastfood of wit brood tijdens de lunch. Kies voor bruin brood met vlees of vis én groenten. 3. Zet geen potten en pannen op tafel, maar vul de borden reeds in de keuken. 4. De verhouding op een bord tijdens het avondmaal zou moeten zijn: voor de helft gevuld met groenten, een kwart bruine rijst, pasta of aardappelen en de een kwart vis (geen vette) of vlees. 5. Wacht 20 minuten vooraleer je een tweede portie toelaat. Dit geeft uw lichaam voldoende tijd om te beseffen dat het voldaan is.6. Eet slechts twee stukken fruit per dag. 7. Eet slechts één keer per maand fastfood.8. Slechts één keer per week mag je tussendoor snoepen. 9. Ook een snack is slechts één keer per week, tussen de maaltijden, toegestaan. 10. Beperk frisdrank en fruitsappen tot één keer per week, ongeveer een halve liter in totaal. 11. Wandel of neem de fiets naar school. 12. Organiseer (leuke!) lichamelijke activiteiten zoals dansen, turnen of voetbal. Of laat de kinderen op de trampoline spelen of met de hond wandelen. 13. Beperk de tijd dat kinderen achter een scherm doorbrengen (televisie, computer of tablet) tot twee uur per dag. 14. Sowieso geen televisie of computer voor vijf 's middags. 15. Laat kinderen elke dag rond hetzelfde (vroege) tijdstip in bed kruipen. (AVE)