1. Houd rekening met je familiale voorgeschiedenis. Wanneer je moeder of zus voor de leeftijd van 65 jaar en/of je vader of broer voor de leeftijd van 55 jaar een hartinfarct heeft gehad, verhoogt je risico met 2,7.

2. Eén periode van acute, zware stress is minder erg dan de combinatie van constante lichte stress, een licht verhoogde cholesterolconcentratie én licht overgewicht.

3.Meet zelf jebloeddruk. In België lijdt 25 procent van de volwassenen aan een verhoogde bloeddruk en meer dan de helft weet dat niet.

4. Ken je cholesterolwaarde. De totale cholesterolwaarde moet kleiner zijn dan 190 mg/dl HDL-cholesterol >40 mg/dl en LDL-cholesterol <115 mg/dl. Na de menopauze heeft de helft van de vrouwen te hoge cholesterolwaarden.

5.Stop met roken. Nicotine verhoogt de bloeddruk en vernauwt de bloedvaten.

6.Roken en de pil kunnen niet samen. Een vrouw die de pil slikt en minstens 20 sigaretten per dag rookt, loopt 20 keer meer risico op een hartinfarct.

7. Beweeg. Stilzitten is niet goed voor het hart, overdreven intensief sporten ook niet. Regelmatig en matig actief zijn, is ideaal.

8. Drink alcohol met mate. Niet meer dan één consumptie per dag.

9.Strijd tegen overtollige kilos. De heupomtrek mag niet groter zijn dan 88 centimeter.

10. Pas op voor diabetes. Hart- en vaatziekten komen 2 tot 4 keer vaker voor bij diabetici. Komt diabetes voor in jouw familie? Heb je ooit zwangerschapsdiabetes gehad? Laat je suikerspiegel bepalen.

11.Relax! Elke 90 minuten 5 minuten rust, 20 minuten chillen per dag, 1 verlofdag om de 7 tot 10 dagen en enkele keren per jaar een langere periode van minstens 5 opeenvolgende vakantiedagen.

12. Een vrijpartij is uitstekend voor de hartspier en een prima antistressmiddel. Het lichaam scheidt oxytocine af, een feelgoodhormoon dat zorgt voor een ontspannen gevoel.

13. Eet fruit en groenten Drie keer per dag fruit of groenten eten vermindert het risico op hartziekte met factor 27.

(Marie Françoise Dispa)

1. Houd rekening met je familiale voorgeschiedenis. Wanneer je moeder of zus voor de leeftijd van 65 jaar en/of je vader of broer voor de leeftijd van 55 jaar een hartinfarct heeft gehad, verhoogt je risico met 2,7.2. Eén periode van acute, zware stress is minder erg dan de combinatie van constante lichte stress, een licht verhoogde cholesterolconcentratie én licht overgewicht.3.Meet zelf jebloeddruk. In België lijdt 25 procent van de volwassenen aan een verhoogde bloeddruk en meer dan de helft weet dat niet.4. Ken je cholesterolwaarde. De totale cholesterolwaarde moet kleiner zijn dan 190 mg/dl HDL-cholesterol >40 mg/dl en LDL-cholesterol <115 mg/dl. Na de menopauze heeft de helft van de vrouwen te hoge cholesterolwaarden.5.Stop met roken. Nicotine verhoogt de bloeddruk en vernauwt de bloedvaten.6.Roken en de pil kunnen niet samen. Een vrouw die de pil slikt en minstens 20 sigaretten per dag rookt, loopt 20 keer meer risico op een hartinfarct.7. Beweeg. Stilzitten is niet goed voor het hart, overdreven intensief sporten ook niet. Regelmatig en matig actief zijn, is ideaal.8. Drink alcohol met mate. Niet meer dan één consumptie per dag.9.Strijd tegen overtollige kilos. De heupomtrek mag niet groter zijn dan 88 centimeter.10. Pas op voor diabetes. Hart- en vaatziekten komen 2 tot 4 keer vaker voor bij diabetici. Komt diabetes voor in jouw familie? Heb je ooit zwangerschapsdiabetes gehad? Laat je suikerspiegel bepalen.11.Relax! Elke 90 minuten 5 minuten rust, 20 minuten chillen per dag, 1 verlofdag om de 7 tot 10 dagen en enkele keren per jaar een langere periode van minstens 5 opeenvolgende vakantiedagen.12. Een vrijpartij is uitstekend voor de hartspier en een prima antistressmiddel. Het lichaam scheidt oxytocine af, een feelgoodhormoon dat zorgt voor een ontspannen gevoel.13. Eet fruit en groenten Drie keer per dag fruit of groenten eten vermindert het risico op hartziekte met factor 27.(Marie Françoise Dispa)