10 tips voor gezonde luchtwegen

Longen © Istock

Voor gezonde luchtwegen is stoppen met roken essentieel. Daarnaast is een goede luchtkwaliteit in huis onontbeerlijk. 10 eenvoudige tips.

In Vlaanderen lijdt 4,4 procent van de Belgische vrouwen ouder dan 15 jaar aan een chronische longaandoening (COPD). Bij vrouwen ouder dan 65 jaar stijgt dat aantal naar 7,7 procent.

COPD is een ziekte waarbij de luchtwegen alsmaar verder vernauwen. Tegelijk wordt het longweefsel rond de luchtwegen afgebroken. Bijna negen op de tien COPD patiënten zijn rokers of ex-rokers. Daarom benadrukt deVrouwenvereniging VIVA-SVV, partner van ziekenfonds De VoorZorg, dat stoppen met roken essentieel is naast goede luchtkwaliteit in huis.

‘Zorg dragen zit in de kleine hoekjes’, klinkt het. 10 tips.

1. Verlucht je huis 24 uur op 24.

Er bestaan nog een heleboel misverstanden over de ventilatie en verluchting van een huis. Slaap je best met je raam open? Wat met tapijten en matten?

2. Beweeg elke dag 30 minuten matig intensief.

3. Maak je eigen gezonde allesreiniger.

4. Leer je stress te beheersen want stress kan de ademhaling bemoeilijken.

5. Voorkom een CO-vergiftiging. Leer de signalen herkennen.

In 2014 kwamen 22 personen in België om het leven door koolstofmonoxidevergiftiging.

6.Zwanger? Ga langs bij je huisarts en laat je vaccineren.

7. Stop met roken.

8. Vermijd bepaalde stoffen en materialen in huis.

Kies meubels uit natuurlijke materialen en zorg dat je niet teveel spaanplaat in huis hebt. Vermijd losliggende tapijten, zware gordijnen en (te veel) knuffels om huisstofmijt te minimaliseren.

9. Kies de juiste beha-maat

Onderzoek toont aan dat 7 op de 10 Belgische vrouwen een foute beha draagt. Hier vind je enkele instructies.

10. Maak je eigen gezonde luchtverfrisser

Veel kuisproducten bevatten schadelijke stoffen. Je kan daarom teruggrijpen naar gezonde recepten. Op het internet vind je tal van voorbeelden.

De komende maanden trekt VIVA-SVV (socialistische vrouwenbeweging) naar markten en andere openbare plaatsen in de provincie Antwerpen. Een overzicht van de acties vindt u hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content