Introverte mensen zijn vaak de observators, luisteraars en werkpaarden van deze wereld. Maar het zijn net die kwaliteiten die hen vaak hinderen om een succesvol leven te leiden. Dus, wat te doen wanneer u zich verloren voelt in de menigte? Alvast niet drastisch veranderen. Time magazine sprak met enkele experts die tips geven om uzelf uit te dagen en voor uzelf op te komen.
1. Beschouw uw verlegenheid als een sterkte…
Verlegenheid is geen zwakte, maar net een waardevolle kwaliteit. ‘ Verlegen mensen zijn goede observators’, zegt de Amerikaanse psychotherapeute en auteur Katherine Crowley. ‘Omdat ze niet bezig zijn met opgemerkt te worden, zijn ze zich vaak erg bewust van anderen en kunnen ze goed inpikken op bepaalde items tijdens een vergadering. Ook hebben ze vaak door wat de bedoelingen van anderen zijn.’ Daarnaast hebben verlegen mensen ook in hun privéleven een voetje voor. Ze begrijpen de dynamiek die zich in een groep afspeelt, waardoor ze minder misstappen begaan. Bovendien hebben anderen de neiging om te luisteren wanneer een verlegen persoon iets zegt, aangezien die niet altijd de noodzaak voelt om een mening te poneren. Volgens relatie-expert en auteur Andrea Syrtash zijn verlegen mensen ook uitstekende luisteraars en hebben anderen het gevoel dat ze met hun problemen bij hen terecht kunnen.
2. … maar weet wanneer het u tegenhoudt
Verlegenheid kan ook verhinderen dat u wordt opgemerkt, ook al werkt u zichzelf uit de naad. ‘De realiteit is dat verlegen mensen vaak de werkpaarden van het kantoor zijn’, zegt Crowley, ‘maar het is vaak de luide roeper in plaats van de stille werker die met de meeste aandacht gaat lopen in deze tijden waarin de persoonlijkheid de baas is.’ Zorg dus dat u via het juiste pad wordt opgemerkt. Zo kan u vragen om elke week een persoonlijk gesprek met uw diensthoofd te hebben of een e-mailtje uitsturen met uw verwezenlijkingen.
Op persoonlijk vlak kan u geneigd zijn om uw partner niet altijd te vertellen hoe u zich écht voelt. Volgens Syrtash resulteert dat in een passieve agressie die uiteindelijk de relatie zal schaden. Raap uw moed bijeen en probeer moeilijke zaken te bespreken in de meest comfortabele omstandigheden.
3. Neem een buddy
Als u vindt dat ergens alleen naartoe gaan het meest schrikwekkende ooit is, neem dan een bekende mee. Het zal u helpen om rustiger te worden wanneer u verplicht bent om met onbekende mensen te praten en uzelf moet profileren. Uiteraard is deze tip moeilijk toe te passen bij een date. Probeer dus ook eens iets alleen te doen, zegt Syrtash. Maar zorg er teglijkertijd voor dat u zich op plaatsen bevindt waar u zich volledig op uw gemak voelt.
4. Vergeet niet te ademen
Mensen die zich wat paniekerig voelen in sociale of professionele situaties, kunnen baat hebben bij mindfullness om zichzelf in het moment te brengen. Ook wanneer u een presentatie moet geven of een toespraak moet houden, kan dit helpen.
5. Onthoud de eerste regel van het improviseren
Stel nooit een vraag waarop men ‘nee’ kan antwoorden. Het is de eerste regel in het improviseren omdat dat het gesprek doet stilvallen, wat het voor iedereen ongemakkelijk maakt. Bij het daten kan u uw verlegenheid verbergen door vragen te stellen, nieuwsgierig te blijven en echt te luisteren naar de persoon die tegenover u zit. Heel wat mensen lijden immers aan het zogenaamde ‘operazanger-complex’, waarbij alles om de eigen persoon draait. Zorg wel dat u van uw afspraakje geen interview maakt en deel ook iets over uzelf.
6. Weet wanneer u voor uzelf moet opkomen
Dit is ongetwijfeld het moeilijkste voor veel introverte mensen, maar soms is het nodig en bent u verplicht om uit uw comfortzone te treden. Opkomen voor uzelf kan het verschil maken om die promotie of job te bemachtigen. Maak er dus een gewoonte van om te weten welke de beste manier is om op te vallen op het werk en om uw partner te vertellen wat er op uw lever ligt.
7. Ken uw angsten
Soms moet u uw angsten onder ogen zien wanneer u iets aan iemand moet vertellen of vragen. Maar het goede nieuws is: ‘oefening baart kunst’. Beschouw het aanpakken van een moeilijke situatie als een opwarmertje voor als iets dergelijks nog eens voorvalt. Maak ook de afspraak met uzelf om minder verlegen te zijn en kom die na. Het zal u na verloop van tijd meer zelfvertrouwen geven.
8. Laat u drijven door uw passie
Als u wat last heeft van zenuwen of niet goed uit uw woorden raakt, laat dan uw passie doorschijnen, zegt muziektherapeut Maya Benattar. ‘Passie hoeft niet perfect te zijn’. Ook in uw liefdesleven geldt hetzelfde. Als u iets doet wat u graag doet, zal de communicatie met uw partner veel makkelijker verlopen en krijgt uw persoonlijkheid de kans om open te bloeien.
9. Schakel over op vakantiemodus
Syrtash raadt aan om in moeilijke situaties over te schakelen op de ‘vakantie-ik’. ‘Wanneer we op vakantie zijn, zijn we opener en meer aanwezig. Je hoeft immers enkel aan het “nu” te denken en niet aan volgende week of de week daarna.’ Houd dus wat langer vast aan uw vakantiebrein wanneer u nieuwe mensen ontmoet en u zal zien dat de druk vanzelf wegvalt.
10. Vraag hulp wanneer nodig
Ook met al deze tips, kan uw verlegenheid u hinderen in uw dagelijks functioneren zonder dat u daar iets aan kan doen. Dan is het tijd om de professionals in te schakelen. Als u zich echter nog niet helemaal klaar voelt om op de sofa te gaan liggen, kan u uw problemen ook bespreken met vrienden, collega’s of zelfs uw diensthoofd. Mensen zullen meestal met plezier klaarstaan om te helpen.