10 nerveuze trekjes die uw gezondheid schaden

© Thinkstock

Iedereen heeft wel te kampen met een nerveuze gewoonte. Hoewel het vaak de omgeving is die erdoor gehinderd wordt, zijn de volgende tics ook voor onze eigen gezondheid niet al te best. Tien nerveuze trekjes die u dringend moet afleren.

We zijn vaak gewoon zo vereenzelvigd met onze nerveuze gewoonten, dat het ons ontgaat hoe irritant het voor onze omgeving kan zijn. Toch berokkenen die tics meer schade dan we eerst zouden denken: in de eerste plaats aan onszelf. De website Health.com lijstte tien nerveuze trekjes op die we hierna beter achterwege laten.

1. Nagelbijten

Het is een klassieker. Maar deze hardnekkige gewoonte beschadigt uw nagels en de huid errond. Bacteriën uit de mond worden op de huid overgezet en ook bacteriën onder de nagels kunnen naar de mond gaan, wat infecties van het tandvlees en de keel kan veroorzaken. Een oplossing om de tic te vermijden is de nagels lakken. Maar als ook die aparte smaak u niet kan weerhouden, is tape een andere mogelijkheid.

2. Met uw haar spelen

Misschien lijkt het verleidelijk, een vrouw die haar lange lokken om haar vinger krult. Toch kan deze veel voorkomende tic de haarwortel beschadigen. Het herhaaldelijk trekken en krullen van de haren kan leiden tot tijdelijke of permanente zones van haarverlies en zelfs infecties. Bovendien kan het obsessieve haren trekken mogelijk wijzen op trichotillomanie. Dat is een psychische aandoening die onder de ‘stoornissen in de impulsbeheersing’ wordt geklasseerd en met medicatie wordt behandeld. Wie aan die aandoening lijdt, heeft de hevige drang om de haren uit te trekken: zowel hoofdhaar als wimpers, wenkbrauwen en andere lichaamsbeharing.

3. Kraken van de nek

Het hoofd krachtig naar een bepaalde kant draaien kan opgestapelde lucht tussen de wervels laten vrijkomen. Het kraken van de nek voelt bevrijdend en waarschijnlijk voor vele mensen heel fijn aan. Toch kan die gewoonte de omliggende ligamenten hypermobiel maken, waardoor ze gevoeliger worden voor kwetsuren.

Daarnaast kan het overdreven kraken de gewrichten slijten wat na verloop van tijd kan resulteren in artritis. In zeldzame gevallen kan het kraken van de nek zelfs een beroerte uitlokken.

4. Het gezicht aanraken

Herhaaldelijk het gezicht aanraken of aan acne prutsen kan de bovenste extreem dunne microscopische lagen van de huid aantasten. Als u bloedt, heeft u mogelijk net een permanent litteken gemaakt. Pruts dus niet aan puistjes of jeukerige zones, die zaken behandelt u best met zorg met de juiste (hydraterende) crèmes.

5. Tandenknarsen

Tandenknarsen of bruxisme, heeft grote invloed op de orale gezondheid. Het knarsen kan tanden doen breken of barsten, maar kan ook leiden tot schade aan het kaakgewricht in de vorm van temporomandibulaire disfunctie (TMD) of het slecht functioneren van het kaakcomplex.

Hoewel tandenknarsen vooral aan stress kan worden toegeschreven, heeft het meestal te maken met de slecht uitgelijnde positie van de tanden of het ontbreken van tanden en een ‘slechte beet’. Voorkomende behandelingen zijn orthodontie om de beet te verbeteren, maar soms wordt ook botox in de spieren geïnjecteerd wat de kracht achter het knarsen of het klemmen van de tanden vermindert en de schade beperkt.

6. Op harde snoep zuigen

Door op hard snoep te zuigen, wordt het gebit in suiker gedrenkt, wat dan weer tot gaatjes leidt. Bacteriën smullen van de suiker, wat zo de perfecte omgeving vormt voor de aantasting van de tanden. Bijten op te harde snoep kan de tanden of vullingen eveneens beschadigen. Zuigen op snoep is wel oké als het geen suiker bevat en een lage zuurtegraad heeft.

7. Lippen bijten of likken

Wie aan zijn of haar lippen likt, stelt die bloot aan de verteringsenzymen van de mond. Die enzymen tasten de huid aan, wat kan leiden tot dermatitis (ontsteking van de huid) of cheilitis (ontsteking van de lippen). Hierbij zijn de lippen droog en gebarsten. Wie gestresseerd is en op de lippen bijt kan last krijgen van fibromen of bindweefselgezwellen. Dat zijn goedaardige vleeskleurige tumoren die eventueel chirurgisch verwijderd moeten worden.

8. Op de kaak kauwen

Het kauwen op de binnenkant van de kaak kan ook een nerveuze gewoonte zijn. Daarbij zwelt de binnenkant op, waardoor het nog gemakkelijker wordt om telkens weer op dezelfde plaats te bijten. Omdat de zone zo zelden de tijd krijgt om te genezen, kan dat leiden tot chronische ontsteking, mogelijke bloeding en littekens.

9. Kauwgom

Ook hier is er het risico op TMD of dus het disfunctioneren van het kaakcomplex, omdat de kaakspieren overmatig gebruikt worden. Kauwgom zonder suiker stelt dan weer andere problemen die vooral met de spijsvertering te maken hebben. Sorbitol, een artificiële zoetstof, heeft een laxerend effect als het in grote hoeveelheden wordt gegeten (18 tot 20 stuks per dag). Te veel lucht inslikken bij het kauwen, verhoogt de kans dan weer op een opgeblazen gevoel.

10. Bijten op schrijfgerei

Het gebeurt al snel onbewust op kantoor waar vele pennen en potloden verspreid liggen. Helaas is het schrijfgerei bedekt met bacteriën, waardoor de slechte gewoonte kan leiden tot pakweg een verkoudheid. Wie ziek is, verspreidt het virus via de handen en dus de gebruikte pen. Ook het klavier van de computer of telefoons zijn hier broeihaarden van ziektekiemen. Behalve de kans op ziektes, zorgt het kauwen op pennen voor een beschadigd gebit en tandvlees. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content