Eén Vlaming op de zes gebruikt regelmatig slaapmiddelen. In een onderzoek van de Christelijke Mutualiteit zegt 17 procent van 2.400 bevraagde CM-leden in de vier weken voorafgaand aan de enquête een slaapmiddel te hebben gebruikt. CM-voorzitter Marc Justaert spreekt van verontrustende cijfers.

Groter probleem

De Vlaamse Gezondheidsenquête 2013 leerde dat 28 procent van wie ouder is dan vijftien jaar aangeeft slecht te slapen. Dat cijfer ligt hoger bij vrouwen (32 procent) dan bij mannen (24 procent). Hoe ouder, hoe meer slaapproblemen. Bij de vijftien- tot 24-jarigen gaat het om 26 procent, bij de 75-plussers is dat 37 procent.

Het slaapprobleem is ook groter geworden. In 2001 zei 20 procent van de respondenten met slaapproblemen te kampen, in 2013 was dit gestegen tot 28 procent.

Om de slaapproblemen te lijf te gaan, grijpen Vlamingen gretig naar slaapmiddelen. Het gebruik is hoger bij vrouwen (20 procent) dan bij mannen (13 procent). Jongeren slikken minder dan ouderen. Bij de achttien- tot 29-jarigen gebruikt 8 procent een slaapmiddel, bij 70-plussers is dat 32 procent.

Slaaptherapie

De meest gebruikte slaapmiddelen bij de respondenten zijn die met zolpidem als actief bestanddeel (bijvoorbeeld Stilnoct). Daarna volgen lormetazepam (Loramet, Noctamid) en lorazepam (Serenase, Temesta). "En dat terwijl we weten dat slaapmiddelen enkel zin hebben in zeer ernstige gevallen of voor acute situaties", zeg Justaert.

"Bovendien leidt langdurig gebruik alleen maar tot meer problemen. Slaapmiddelen zijn verslavend en er treedt snel gewenning op." CM-leden in Vlaanderen krijgen voortaan de helft van de kostprijs van een slaaptherapie in groepsverband terugbetaald, met een maximum van 150 euro. De mutualiteit start ook een communicatie naar zorgverleners. (Belga/WB)

Eén Vlaming op de zes gebruikt regelmatig slaapmiddelen. In een onderzoek van de Christelijke Mutualiteit zegt 17 procent van 2.400 bevraagde CM-leden in de vier weken voorafgaand aan de enquête een slaapmiddel te hebben gebruikt. CM-voorzitter Marc Justaert spreekt van verontrustende cijfers. De Vlaamse Gezondheidsenquête 2013 leerde dat 28 procent van wie ouder is dan vijftien jaar aangeeft slecht te slapen. Dat cijfer ligt hoger bij vrouwen (32 procent) dan bij mannen (24 procent). Hoe ouder, hoe meer slaapproblemen. Bij de vijftien- tot 24-jarigen gaat het om 26 procent, bij de 75-plussers is dat 37 procent. Het slaapprobleem is ook groter geworden. In 2001 zei 20 procent van de respondenten met slaapproblemen te kampen, in 2013 was dit gestegen tot 28 procent. Om de slaapproblemen te lijf te gaan, grijpen Vlamingen gretig naar slaapmiddelen. Het gebruik is hoger bij vrouwen (20 procent) dan bij mannen (13 procent). Jongeren slikken minder dan ouderen. Bij de achttien- tot 29-jarigen gebruikt 8 procent een slaapmiddel, bij 70-plussers is dat 32 procent. De meest gebruikte slaapmiddelen bij de respondenten zijn die met zolpidem als actief bestanddeel (bijvoorbeeld Stilnoct). Daarna volgen lormetazepam (Loramet, Noctamid) en lorazepam (Serenase, Temesta). "En dat terwijl we weten dat slaapmiddelen enkel zin hebben in zeer ernstige gevallen of voor acute situaties", zeg Justaert. "Bovendien leidt langdurig gebruik alleen maar tot meer problemen. Slaapmiddelen zijn verslavend en er treedt snel gewenning op." CM-leden in Vlaanderen krijgen voortaan de helft van de kostprijs van een slaaptherapie in groepsverband terugbetaald, met een maximum van 150 euro. De mutualiteit start ook een communicatie naar zorgverleners. (Belga/WB)