'Wanneer Dieter op een woensdagavond ontdekt dat zijn vader Christof op zolder in het geniep bier aan het drinken is, slaan de stoppen bij hem door. Christof heeft geen drankprobleem, maar hij mag van zijn autoritaire echtgenote geen druppel alcohol aanraken. Dieter schopt en slaat zijn vader waar hij hem kan raken. Christof ligt huilend op de grond wanneer zijn echtgenote hem even later vindt. 'Eigen schuld, dikke bult', roept ze en laat haar man kreunend achter.'

Bovenstaande getuigenis komt uit Mijn kind mishandelt me, het boek dat Karl Baert schreef over oudermishandeling. 'het eerste boek in tien jaar over het fenomeen,' zegt hij in Knack.

Er is sprake van oudermishandeling als de zoon of dochter, niet ouder dan 25 jaar, de controle over het gezin overneemt en zijn of haar wil oplegt aan (een van) de ouders door psychisch, verbaal of fysiek geweld.

Professor Ingrid Ponjaert-Kristoffersen van de VUB is een van de weinige Vlaamse wetenschappers die het fenomeen hebben onderzocht - recente gegevens over het fenomeen zijn er niet. Zij deed dat in 1999 en 2000 en volgens haar komt het veel vaker voor dan men zou vermoeden. Zij denkt dat één op de tien gezinnen ermee te maken kan krijgen.

Ponjaert onderzocht ook welke vormen van geweld kinderen gebruiken tegen hun ouders. Zes procent duwt en stoot, drie procent geeft een klap, vier procent gooit met een voorwerp, twee procent schopt en slaat, en in de extreemste gevallen (0,2 procent) wordt een mes of een vuurwapen gebruikt.

Uit cijfers van Justitie blijkt dat elke dag vier ouders een pak slaag krijgen van een van hun kinderen. Zo'n 1.500 ouders dienen jaarlijks bij de politie een klacht in na fysiek geweld door hun kroost. In werkelijkheid ligt het aantal wellicht véél hoger, want ander onderzoek zegt dat slechts 10 procent van de slachtoffers aangifte durft te doen.

Karl Baert zegt niet verrast te zijn door die cijfers. 'Buitenlandse onderzoeken bevestigen ze. In de VS zou 11 tot 20 procent van de ouders het slachtoffer zijn van fysiek geweld door hun kinderen. In Canada en in Nederland ligt dat iets lager. Daar zou 6,5 tot 11 procent van de jongeren zich schuldig maken aan mishandeling van hun ouders.'

Karl Baert, Mijn kind mishandelt me. Oudermishandeling, Uitgeverij Garant.

'Wanneer Dieter op een woensdagavond ontdekt dat zijn vader Christof op zolder in het geniep bier aan het drinken is, slaan de stoppen bij hem door. Christof heeft geen drankprobleem, maar hij mag van zijn autoritaire echtgenote geen druppel alcohol aanraken. Dieter schopt en slaat zijn vader waar hij hem kan raken. Christof ligt huilend op de grond wanneer zijn echtgenote hem even later vindt. 'Eigen schuld, dikke bult', roept ze en laat haar man kreunend achter.'Bovenstaande getuigenis komt uit Mijn kind mishandelt me, het boek dat Karl Baert schreef over oudermishandeling. 'het eerste boek in tien jaar over het fenomeen,' zegt hij in Knack. Er is sprake van oudermishandeling als de zoon of dochter, niet ouder dan 25 jaar, de controle over het gezin overneemt en zijn of haar wil oplegt aan (een van) de ouders door psychisch, verbaal of fysiek geweld.Professor Ingrid Ponjaert-Kristoffersen van de VUB is een van de weinige Vlaamse wetenschappers die het fenomeen hebben onderzocht - recente gegevens over het fenomeen zijn er niet. Zij deed dat in 1999 en 2000 en volgens haar komt het veel vaker voor dan men zou vermoeden. Zij denkt dat één op de tien gezinnen ermee te maken kan krijgen. Ponjaert onderzocht ook welke vormen van geweld kinderen gebruiken tegen hun ouders. Zes procent duwt en stoot, drie procent geeft een klap, vier procent gooit met een voorwerp, twee procent schopt en slaat, en in de extreemste gevallen (0,2 procent) wordt een mes of een vuurwapen gebruikt. Uit cijfers van Justitie blijkt dat elke dag vier ouders een pak slaag krijgen van een van hun kinderen. Zo'n 1.500 ouders dienen jaarlijks bij de politie een klacht in na fysiek geweld door hun kroost. In werkelijkheid ligt het aantal wellicht véél hoger, want ander onderzoek zegt dat slechts 10 procent van de slachtoffers aangifte durft te doen. Karl Baert zegt niet verrast te zijn door die cijfers. 'Buitenlandse onderzoeken bevestigen ze. In de VS zou 11 tot 20 procent van de ouders het slachtoffer zijn van fysiek geweld door hun kinderen. In Canada en in Nederland ligt dat iets lager. Daar zou 6,5 tot 11 procent van de jongeren zich schuldig maken aan mishandeling van hun ouders.'