Want de Nederlandse regering Rutten besliste onlangs om een tegemoetkoming voor gedaalde koopkracht niet langer uit te betalen aan gepensioneerden die niet (meer) in Nederland wonen.

Het gaat om 33 Euro per maand, 400 Euro per jaar.

Als sp.a-mandatarissen vinden we het onze plicht om deze mensen een stem te geven in hun protest en hen te helpen met het formuleren van klachten. Daarom stellen we protestbrieven ter beschikking en bezorgen we die aan de Belgische minister van pensioenen Daerden. Hij moet de zaak maar mee aankaarten bij zijn Nederlandse collega. Ook die laatste bezorgen we flink wat brieven van ontgoochelde grensarbeiders op rust. En de actie slaat aan. Want op korte tijd hebben duizenden gedupeerden zich bij ons gemeld.

We vinden het dan ook vreemd dat de vrienden van ACV daar nu zo schamper over doen. Met artikels in DS en de Gazet van Turnhout laten ze lezers weten dat wij aan stemmingmakerij en dramatisering doen. Dat er niks anders op zit dan rustig te wachten tot er in het najaar een beslissing vanuit Europa komt neerdwarrelen. Het zij zo. Ieder zijn manier van werken in een vrij land.

Maar dit moet ons toch even van het hart. Als men ons ervan beschuldigt de zaak te dramatiseren, dan zegt dat iets over hoe slecht men de situatie van de gepensioneerde grensarbeiders echt kent. Wie de verdwenen toelage nu bestempelt als een leuk "extraatje" (waar grensarbeiders volgens ACV misschien zelfs geen recht op hadden), gaat voorbij aan de reële situatie. Er zijn in de grensregio bijvoorbeeld nogal wat koppels die al jong in het buurland gingen werken en er een groot deel van hun loopbaan opbouwden. Voor deze mensen komt er plots maar liefst 800 Euro minder binnen per jaar. Dat zijn geen bagatellen meer.

En ook dit nog. Nederland bezuinigt met truken van de foor op kap van mensen die Nederlandse bedrijven jaren hebben helpen groot te maken. Dan is protest aan diezelfde regering wel degelijk aan de orde. De tijd van zwijgen en beleefd knikken op alles wat van hogerhand beslist wordt ligt al lang achter ons. Dus gaan we verder met ons protest. In Nederland én in Europa. Kathleen Van Brempt gaat de zaak er voor ons bewaken. En voor de goede orde: je hoeft geen sp.a-lid te zijn om deel te nemen aan het protest. Nogal wat ACV-leden hebben dat intussen door en doen met ons mee.

En misschien komt de oplossing pas in het najaar wanneer Europa uitspraak heeft gedaan. Kan best. Maar intussen bij de pakken blijven zitten? Dat zit niet in ons genetisch materiaal. Wij geloven in samenwerking. En we zijn intussen al met duizenden. Om samen de druk op de ketel hoog te houden. We weten niet of we winnen. Maar zoals ze in Nederland zeggen: "Niet geschoten, altijd mis".

Vincent Kolen sp.a-schepen Balen Inga Verhaert sp.a-gedeputeerde Provincie Antwerpen

Want de Nederlandse regering Rutten besliste onlangs om een tegemoetkoming voor gedaalde koopkracht niet langer uit te betalen aan gepensioneerden die niet (meer) in Nederland wonen. Het gaat om 33 Euro per maand, 400 Euro per jaar. Als sp.a-mandatarissen vinden we het onze plicht om deze mensen een stem te geven in hun protest en hen te helpen met het formuleren van klachten. Daarom stellen we protestbrieven ter beschikking en bezorgen we die aan de Belgische minister van pensioenen Daerden. Hij moet de zaak maar mee aankaarten bij zijn Nederlandse collega. Ook die laatste bezorgen we flink wat brieven van ontgoochelde grensarbeiders op rust. En de actie slaat aan. Want op korte tijd hebben duizenden gedupeerden zich bij ons gemeld. We vinden het dan ook vreemd dat de vrienden van ACV daar nu zo schamper over doen. Met artikels in DS en de Gazet van Turnhout laten ze lezers weten dat wij aan stemmingmakerij en dramatisering doen. Dat er niks anders op zit dan rustig te wachten tot er in het najaar een beslissing vanuit Europa komt neerdwarrelen. Het zij zo. Ieder zijn manier van werken in een vrij land. Maar dit moet ons toch even van het hart. Als men ons ervan beschuldigt de zaak te dramatiseren, dan zegt dat iets over hoe slecht men de situatie van de gepensioneerde grensarbeiders echt kent. Wie de verdwenen toelage nu bestempelt als een leuk "extraatje" (waar grensarbeiders volgens ACV misschien zelfs geen recht op hadden), gaat voorbij aan de reële situatie. Er zijn in de grensregio bijvoorbeeld nogal wat koppels die al jong in het buurland gingen werken en er een groot deel van hun loopbaan opbouwden. Voor deze mensen komt er plots maar liefst 800 Euro minder binnen per jaar. Dat zijn geen bagatellen meer. En ook dit nog. Nederland bezuinigt met truken van de foor op kap van mensen die Nederlandse bedrijven jaren hebben helpen groot te maken. Dan is protest aan diezelfde regering wel degelijk aan de orde. De tijd van zwijgen en beleefd knikken op alles wat van hogerhand beslist wordt ligt al lang achter ons. Dus gaan we verder met ons protest. In Nederland én in Europa. Kathleen Van Brempt gaat de zaak er voor ons bewaken. En voor de goede orde: je hoeft geen sp.a-lid te zijn om deel te nemen aan het protest. Nogal wat ACV-leden hebben dat intussen door en doen met ons mee. En misschien komt de oplossing pas in het najaar wanneer Europa uitspraak heeft gedaan. Kan best. Maar intussen bij de pakken blijven zitten? Dat zit niet in ons genetisch materiaal. Wij geloven in samenwerking. En we zijn intussen al met duizenden. Om samen de druk op de ketel hoog te houden. We weten niet of we winnen. Maar zoals ze in Nederland zeggen: "Niet geschoten, altijd mis". Vincent Kolen sp.a-schepen Balen Inga Verhaert sp.a-gedeputeerde Provincie Antwerpen