Vorig jaar stegen de globale defensie-uitgaven van 1,67 naar 1,73 triljard dollar. Dat concludeert het instituut in zijn jaarlijks rapport The Military Balance. Vooral de Verenigde Staten en China investeren meer in hun legers. Die landen verhoogden hun uitgaven aan defensie allebei met circa 6,6 procent.

De VS blijven internationaal wel de onbetwiste koploper op defensiegebied. 'De Amerikaanse uitgaven aan de aanschaf van wapens en Onderzoek & Ontwikkeling waren al groter dan het volledige Chinese defensiebudget', klinkt het. In totaal geeft de Verenigde Staten bijna meer uit dan de andere landen in de top vijftien samengeteld.

De VS zouden in 2019 ruim 684 miljard dollar hebben uitgegeven aan defensie en China 181 miljard dollar. Daarna volgden Saoedi-Arabië (ruim 78 miljard) en Rusland (bijna 62 miljard), becijferde het IISS. Het eerste land van de Europese Unie is Frankrijk, dat op de zevende plaats net achter het Verenigd Koninkrijk eindigt. Ook Duitsland prijkt in de top tien. De Europese defensie-uitgaven zijn in totaal met 4,2 procent toegenomen. In totaal gaat het om een bedrag van 291 miljard dollar.

De verhoging van de Amerikaanse defensie-uitgaven tussen 2018 en 2019 bedroeg ruim 53 miljard dollar, bijna evenveel als het volledige Britse defensiebudget. Washington maakt zich volgens de denktank zorgen om de modernisering van de Chinese strijdkrachten, die onder meer werken aan hypersonische raketten die moeilijk zijn te detecteren. Dat zou de VS ook weer aanzetten tot hogere uitgaven.

Vorig jaar stegen de globale defensie-uitgaven van 1,67 naar 1,73 triljard dollar. Dat concludeert het instituut in zijn jaarlijks rapport The Military Balance. Vooral de Verenigde Staten en China investeren meer in hun legers. Die landen verhoogden hun uitgaven aan defensie allebei met circa 6,6 procent. De VS blijven internationaal wel de onbetwiste koploper op defensiegebied. 'De Amerikaanse uitgaven aan de aanschaf van wapens en Onderzoek & Ontwikkeling waren al groter dan het volledige Chinese defensiebudget', klinkt het. In totaal geeft de Verenigde Staten bijna meer uit dan de andere landen in de top vijftien samengeteld. De VS zouden in 2019 ruim 684 miljard dollar hebben uitgegeven aan defensie en China 181 miljard dollar. Daarna volgden Saoedi-Arabië (ruim 78 miljard) en Rusland (bijna 62 miljard), becijferde het IISS. Het eerste land van de Europese Unie is Frankrijk, dat op de zevende plaats net achter het Verenigd Koninkrijk eindigt. Ook Duitsland prijkt in de top tien. De Europese defensie-uitgaven zijn in totaal met 4,2 procent toegenomen. In totaal gaat het om een bedrag van 291 miljard dollar. De verhoging van de Amerikaanse defensie-uitgaven tussen 2018 en 2019 bedroeg ruim 53 miljard dollar, bijna evenveel als het volledige Britse defensiebudget. Washington maakt zich volgens de denktank zorgen om de modernisering van de Chinese strijdkrachten, die onder meer werken aan hypersonische raketten die moeilijk zijn te detecteren. Dat zou de VS ook weer aanzetten tot hogere uitgaven.