Tichanovskaja bereid om ‘nationale leider’ te worden in Wit-Rusland

© belga

Svetlana Tichanovskaja heeft zich maandag bereid verklaard om Wit-Rusland te leiden. De oppositiekandidate, die naar Litouwen is gevlucht, zei dat in een videoboodschap, een dag na één van de grootste betogingen van de oppositie in Wit-Rusland. Honderdduizenden mensen kwamen op straat om het vertrek van president Aleksander Loekasjenko te eisen.

‘Ik ben bereid om mijn verantwoordelijkheid te nemen en te handelen als nationale leider’, aldus de 37-jarige Tichanovskaja. Ze herinnerde eraan dat het nooit haar bedoeling was geweest om politica te worden. ‘Het lot heeft bepaald dat ik op de eerste rij sta tegenover de willekeur en de onrechtvaardigheid.’

Volgens Tichanovskaja is de bedoeling ‘uit de cirkel zonder einde te stappen waarin we ons al 26 jaar bevinden’. Loekasjenko, ook wel omschreven als de ‘laatste dictator van Europa’, is al die tijd aan de macht in de voormalige Sovjetrepubliek. De oppositie heeft bij het begin van een nieuwe werkweek trouwens opgeroepen dat de werknemers van staatsbedrijven over heel Wit-Rusland het werk zouden neerleggen. Stakingen daar moeten de basis voor het machtsapparaat breken. De staatsbedrijven in Wit-Rusland gelden als essentieel voor het functioneren van de staat.

Maandagmorgen begonnen de eerste stakingen. Experts gaan ervan uit dat Loekasjenko via dergelijke stakingen het snelst naar de uitgang kan gedwongen worden. Maandagavond willen de werknemers van de staatsbedrijven in de hoofdstad Minsk een nieuwe manifestatie houden. Aansluitend is een ‘zitstaking’ gepland, die vanaf nu elke dag zou gehouden worden. Ook in andere Wit-Russische steden staan maandagavond nieuwe protesten op het programma.

Partner Content