Reynders verantwoordelijk voor Justitie: ‘Geen absolute hoogvlieger, wel erg relevant’

Didier Reynders © Dino
Kamiel Vermeylen

Ursula von der Leyen stelde dinsdagmiddag de bevoegdheden van de eurocommissarissen in spe voor. Hoe moeten we de nieuwe Commissie inschatten?

Didier Reynders wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe eurocommissaris. Mag hij daar tevreden mee zijn? En wat zijn de eerste grote lijnen die we uit de nieuwe commissie kunnen trekken? Knack vroeg om uitleg aan professor Europese politiek Steven Van Hecke (KU Leuven).

Als Didier Reynders de hoorzitting van het Europees Parlement doorstaat, wordt hij de nieuwe eurocommissaris voor Justitie. Een opsteker?

Steven Van Hecke: De functie is geen absolute hoogvlieger, maar wel erg relevant. Reynders heeft de politieke en diplomatieke vaardigheden om gevoelige onderwerpen zoals de bescherming van de Europese verdragen en de nationale rechtstaat tot een goed einde te brengen. Reynders heeft eerder aangegeven dat hij een permanente monitoring van het juridische apparaat wil invoeren. Ook Duitsland en toekomstig commissievoorzitter Ursula von der Leyen ziet dat plan wel zitten.

Het nadeel is wel dat hij net als zijn Nederlandse voorganger Frans Timmermans uit West-Europa komt. In onder meer Polen en Hongarije zit men niet te wachten op de volgende West-Europeaan die hen op de vingers komt tikken. Bovendien is het nog wat onduidelijk hoe Reynders zich zal verhouden ten opzichte van zijn Tsjechische collega Vera Jourova, die verantwoordelijk wordt voor Waarden en Transparantie. Ik vermoed dat Reynders er in de praktijk de touwtjes in handen zal krijgen.

Hoe schat u de verdeling van de functies in haar geheel in?

Van Hecke: De sociaaldemocraten mogen tevreden zijn. Bij de verdeling van de Europese topfuncties bleven ze in vergelijking met de christendemocraten en liberalen ietwat berooid achter. Met de Slovaak Maros Sefcovic, de Spanjaard Josep Borell en Timmermans levert de politieke familie drie van acht vicevoorzitters met belangrijke portefeuilles. Ook voormalig Italiaans premier Paolo Gentiloni mag tevreden zijn met de portefeuille Economie.

De sociaaldemocraten zullen daardoor minder geneigd zijn om bij de hoorzittingen moeilijk te doen over de samenstelling van de Commissie. De liberalen en de christendemocraten moeten het met iets minder doen, maar hebben hun buit twee maanden geleden al verzilverd. Al bij al is het een evenwichtige verdeling, van de acht vicevoorzitters komt de helft uit Centraal- en Oost-Europa.

Welke zijn de verrassingen?

Van Hecke: Tegen de verwachtingen in blijft de Deense Margrethe Vestager commissaris voor Mededinging. Hoewel ze zichzelf de afgelopen vijf jaar in de verf heeft gezet, ging iedereen ervan uit dat iemand anders haar takenpakket zou overnemen.

Daarnaast is ook de benoeming van Phil Hogan als eurocommissaris voor Handel erg interessant. Het feit dat een Ier de komende vijf jaar verantwoordelijk is voor de toekomstige handelsbetrekkingen met het Verenigd Koninkrijk is een bijzonder sterk signaal aan de Britse premier Boris Johnson. Vergeet niet dat Sabine Weyand, de voormalige rechterhand van Michel Barnier, directeur-generaal is geworden van het departement Handel. Londen weet aan wat het zich mag verwachten.

Het stond wel in de sterren geschreven Timmermans bevoegd zou worden voor de klimaatportefeuille. De Commissie geeft daarmee aan dat bescherming van de rechtstaat geen individuele strijd is. Bovendien kan de Nederlander op vlak van klimaat nog steeds zijn pijlen op Polen en Hongarije richten. Timmermans had overigens aangegeven dat hij liever een functie met een internationaal karakter wilde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content