Het EU-contract voorziet in de aankoop van 200 miljoen dosissen van Pfizer/Biontech, met optie op nog eens 100 miljoen. Volgens een EU-overeenkomst zullen toekomstige vaccins verdeeld worden in verhouding tot de bevolking. Dat zou dan voor België neerkomen op ongeveer 7,7 miljoen dosissen (volgens cijfers uit 2019 van Eurostat). Aangezien er steeds twee dosissen nodig zijn, zouden daarmee ongeveer 3,9 miljoen Belgische inwoners geholpen zijn.

In het meest optimistische scenario kan de Europese Unie in het eerste trimester van 2021 beginnen met de vaccinaties tegen covid-19. Dat verklaarde de directrice van het Europese Centrum voor Ziektepreventie- en Controle (ECDC), Andrea Ammon, aan AFP.

De Europese Commissie heeft nog met drie andere producenten gelijkaardige raamcontracten, met Johnson&Johnson, Astrazeneca en Sanofi-GSK. Ook zij hebben veelbelovende kandidaatvaccins. Pfizer en Biontech stelden maandag als eerste Westerse producent veelbelovende data voor van hun klinische tests.

Geen enkele producent heeft echter al toelating voor de Europese markt. Die toelating moet komen van geneesmiddelenagentschap EMA, van zodra er voldoende resultaten zijn van de klinische tests.

Het EU-contract voorziet in de aankoop van 200 miljoen dosissen van Pfizer/Biontech, met optie op nog eens 100 miljoen. Volgens een EU-overeenkomst zullen toekomstige vaccins verdeeld worden in verhouding tot de bevolking. Dat zou dan voor België neerkomen op ongeveer 7,7 miljoen dosissen (volgens cijfers uit 2019 van Eurostat). Aangezien er steeds twee dosissen nodig zijn, zouden daarmee ongeveer 3,9 miljoen Belgische inwoners geholpen zijn. In het meest optimistische scenario kan de Europese Unie in het eerste trimester van 2021 beginnen met de vaccinaties tegen covid-19. Dat verklaarde de directrice van het Europese Centrum voor Ziektepreventie- en Controle (ECDC), Andrea Ammon, aan AFP.De Europese Commissie heeft nog met drie andere producenten gelijkaardige raamcontracten, met Johnson&Johnson, Astrazeneca en Sanofi-GSK. Ook zij hebben veelbelovende kandidaatvaccins. Pfizer en Biontech stelden maandag als eerste Westerse producent veelbelovende data voor van hun klinische tests. Geen enkele producent heeft echter al toelating voor de Europese markt. Die toelating moet komen van geneesmiddelenagentschap EMA, van zodra er voldoende resultaten zijn van de klinische tests.