Dat meldt het Franse Elysée.

De top wordt gehouden op een moment dat de Kosovaarse president Hashim Thaçi en anderen in Den Haag beschuldigd zijn van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in het conflict van eind jaren negentig tegen Servië. Daardoor moest eerder al een topoverleg tussen beide landen landen in de Amerikaanse hoofdstad Washington geannuleerd worden.

Nieuwe opening

De dialoog tussen Servië en Kosovo ligt al op apegapen sinds eind 2018, maar er lijkt een opening nu de nieuwe regering in Kosovo de obstakels voor de import van Servische producten heeft weggenomen.

Voor de Europese Unie is een normalisering van de relaties tussen beide landen een conditio sine qua non voor een eventuele toetreding. Servië is een officiële kandidaat-lidstaat, Kosovo een potentiële kandidaat.

De Europeanen proberen die dialoog te faciliteren, maar er lijkt een soort diplomatieke wedloop aan de gang met de Verenigde Staten, die eveneens proberen de twee partijen opnieuw bij elkaar te brengen.

Kosovo riep in 2008 unilateraal zijn onafhankelijkheid uit. Servië heeft de onafhankelijkheid van zijn vroegere provincie echter nooit erkend.

Dat meldt het Franse Elysée.De top wordt gehouden op een moment dat de Kosovaarse president Hashim Thaçi en anderen in Den Haag beschuldigd zijn van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in het conflict van eind jaren negentig tegen Servië. Daardoor moest eerder al een topoverleg tussen beide landen landen in de Amerikaanse hoofdstad Washington geannuleerd worden. De dialoog tussen Servië en Kosovo ligt al op apegapen sinds eind 2018, maar er lijkt een opening nu de nieuwe regering in Kosovo de obstakels voor de import van Servische producten heeft weggenomen. Voor de Europese Unie is een normalisering van de relaties tussen beide landen een conditio sine qua non voor een eventuele toetreding. Servië is een officiële kandidaat-lidstaat, Kosovo een potentiële kandidaat. De Europeanen proberen die dialoog te faciliteren, maar er lijkt een soort diplomatieke wedloop aan de gang met de Verenigde Staten, die eveneens proberen de twee partijen opnieuw bij elkaar te brengen. Kosovo riep in 2008 unilateraal zijn onafhankelijkheid uit. Servië heeft de onafhankelijkheid van zijn vroegere provincie echter nooit erkend.