'AstraZeneca betreurt een vermindering van de levering van vaccins tegen COVID-19 aan te kondigen aan de Europese Unie, ondanks het niet-aflatende werk om de bevoorrading te versnellen', aldus een woordvoerder.

Door productieproblemen had het Brits-Zweedse bedrijf al beslist gebruik te maken van productiesites buiten de EU voor leveringen aan de Europese lidstaten. 'Helaas, exportbeperkingen verminderen de leveringen in het eerste trimester' en 'waarschijnlijk' ook in het tweede', klinkt het.

AstraZeneca heeft als doel 100 miljoen doses te leveren in het eerste semester: 30 miljoen in het eerste kwartaal en 70 miljoen in het tweede.

De Europese Commissie rekent op een versnelling in de leveringen in het tweede trimester. De Commissie had veel kritiek gekregen over de traagheid van de leveringen en de vertragingen van AstraZeneca.

De vaccinleveringen kunnen oplopen tot een gemiddelde van 100 miljoen doses per maand tussen april en juni, met alle vaccins samen. De Europese Commissie wil dat tegen het einde van de zomer 70 procent van de Europeanen gevaccineerd is.

AstraZeneca had eind januari aangekondigd slechts 40 miljoen doses te kunnen leveren aan de EU in het eerste trimester, in plaats van de 120 miljoen die aanvankelijk waren beloofd. Het bedrijf wees op productieproblemen in een Belgische fabriek: de site van Seneffe in Henegouwen.

'AstraZeneca betreurt een vermindering van de levering van vaccins tegen COVID-19 aan te kondigen aan de Europese Unie, ondanks het niet-aflatende werk om de bevoorrading te versnellen', aldus een woordvoerder. Door productieproblemen had het Brits-Zweedse bedrijf al beslist gebruik te maken van productiesites buiten de EU voor leveringen aan de Europese lidstaten. 'Helaas, exportbeperkingen verminderen de leveringen in het eerste trimester' en 'waarschijnlijk' ook in het tweede', klinkt het. AstraZeneca heeft als doel 100 miljoen doses te leveren in het eerste semester: 30 miljoen in het eerste kwartaal en 70 miljoen in het tweede. De Europese Commissie rekent op een versnelling in de leveringen in het tweede trimester. De Commissie had veel kritiek gekregen over de traagheid van de leveringen en de vertragingen van AstraZeneca. De vaccinleveringen kunnen oplopen tot een gemiddelde van 100 miljoen doses per maand tussen april en juni, met alle vaccins samen. De Europese Commissie wil dat tegen het einde van de zomer 70 procent van de Europeanen gevaccineerd is.AstraZeneca had eind januari aangekondigd slechts 40 miljoen doses te kunnen leveren aan de EU in het eerste trimester, in plaats van de 120 miljoen die aanvankelijk waren beloofd. Het bedrijf wees op productieproblemen in een Belgische fabriek: de site van Seneffe in Henegouwen.