Dat melden Duitse media op basis van exitpolls.

Volgens de gegevens van Der Spiegel wordt Die Linke met 31 procent (+2,8 procentpunt) voor het eerst de grootste partij in Thüringen. Maar AfD zou zijn stemmenaantal meer dan verdubbelen, om uit te komen op 23,4 (+12,8).

De antimigratiepartij gaat daarmee nipt de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, vooraf. De christendemocraten verliezen 11,7 procentpunt, om uit te komen op de voor Thüringen historisch lage score van 21,8 procent.

Lees ook de opinie van Dirk Rochtus (KU Leuven)

'Wat kunnen verkiezingen in Thüringen voor Duitsland betekenen?'

Ook de sociaaldemocratische SPD zakt volgens de prognoses naar een nieuw dieptepunt: 8,2 procent (-4,2 procentpunt). Die Grünen (5,2) en de liberale FDP (5) bevinden zich dan weer in de buurt van de kiesdrempel, die op 5 procent ligt.

Coalitie

Als de uitslag bevestigd wordt, zal minister-president Bodo Ramelow van Die Linke het initiatief kunnen nemen voor de vorming van een nieuwe coalitie.

Omdat niemand met AfD in zee wil, lijkt de vorming van een nieuwe meerderheid een moeilijke klus te worden. Een voortzetting van de huidige coalitie tussen Die Linke, Die Grünen en SPD zal volgens de huidige prognose alvast niet mogelijk zijn.

Dat melden Duitse media op basis van exitpolls.Volgens de gegevens van Der Spiegel wordt Die Linke met 31 procent (+2,8 procentpunt) voor het eerst de grootste partij in Thüringen. Maar AfD zou zijn stemmenaantal meer dan verdubbelen, om uit te komen op 23,4 (+12,8). De antimigratiepartij gaat daarmee nipt de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, vooraf. De christendemocraten verliezen 11,7 procentpunt, om uit te komen op de voor Thüringen historisch lage score van 21,8 procent.Ook de sociaaldemocratische SPD zakt volgens de prognoses naar een nieuw dieptepunt: 8,2 procent (-4,2 procentpunt). Die Grünen (5,2) en de liberale FDP (5) bevinden zich dan weer in de buurt van de kiesdrempel, die op 5 procent ligt.CoalitieAls de uitslag bevestigd wordt, zal minister-president Bodo Ramelow van Die Linke het initiatief kunnen nemen voor de vorming van een nieuwe coalitie. Omdat niemand met AfD in zee wil, lijkt de vorming van een nieuwe meerderheid een moeilijke klus te worden. Een voortzetting van de huidige coalitie tussen Die Linke, Die Grünen en SPD zal volgens de huidige prognose alvast niet mogelijk zijn.