Griekenland stapte vorig zomer uit het financiële steunprogramma waarmee de andere eurolanden en het IMF het land jarenlang overeind hielden. Maar de schuldeisers zien er nog steeds op toe dat Athene beloofde hervormingen verder uitvoert en de openbare financiën gezond houdt. Het land kreunt immers nog steeds onder een gigantische schuldenberg.

De euroministers concludeerden vrijdag dat Griekenland voldoende stappen heeft gezet voor de vrijmaking van 970 miljoen euro. Het gaat om een deel van de winsten die de Europese Centrale Bank en de andere centrale banken hebben gemaakt op de Griekse obligaties die ze sinds 2012 hebben opgekocht.

Het is de bedoeling dat Athene tot 2022 regelmatig een deel van deze winsten ontvangt.

Griekenland torst momenteel een staatsschuld van ongeveer 175 procent van zijn bbp. Om die schulden af te betalen, moet het land van zijn schuldeisers elk jaar een primair begrotingsoverschot van 3,5 procent van het bbp boeken. Daarnaast moet het land ook een aantal privatiseringen doorvoeren.

Griekenland stapte vorig zomer uit het financiële steunprogramma waarmee de andere eurolanden en het IMF het land jarenlang overeind hielden. Maar de schuldeisers zien er nog steeds op toe dat Athene beloofde hervormingen verder uitvoert en de openbare financiën gezond houdt. Het land kreunt immers nog steeds onder een gigantische schuldenberg. De euroministers concludeerden vrijdag dat Griekenland voldoende stappen heeft gezet voor de vrijmaking van 970 miljoen euro. Het gaat om een deel van de winsten die de Europese Centrale Bank en de andere centrale banken hebben gemaakt op de Griekse obligaties die ze sinds 2012 hebben opgekocht. Het is de bedoeling dat Athene tot 2022 regelmatig een deel van deze winsten ontvangt. Griekenland torst momenteel een staatsschuld van ongeveer 175 procent van zijn bbp. Om die schulden af te betalen, moet het land van zijn schuldeisers elk jaar een primair begrotingsoverschot van 3,5 procent van het bbp boeken. Daarnaast moet het land ook een aantal privatiseringen doorvoeren.