Duitse christendemocraten kiezen in januari mogelijke opvolger Angela Merkel

Merkel hekelt gebrekkige coronadiscipline van Duitsers © belga

Het partijcongres van de regerende christendemocraten van Duitsland (CDU) om een nieuwe voorzitter te kiezen zal midden januari online doorgaan. De nieuwe voorzitter wordt vermoedelijk ook de opvolger van kanselier Angela Merkel.

Het partijcongres, waar 1.001 afgevaardigden samenkomen, moest dit jaar plaatsvinden maar werd wegens het stijgend aantal coronabesmettingen al twee keer uitgesteld. Het zal nu online doorgaan, op 16 januari. Dat melden partijbronnen aan persbureau dpa.

De drie kandidaat-voorzitters zijn voormalig zakenman en parlementslid Friedrich Merz, de deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet, en Norbert Roettgen, specialist buitenlandse zaken van de partij.

Kanselier

De winnaar zal het overnemen van Annegret Kramp-Karrenbauer. Zij werd eind 2018 tot partijleider gekozen, maar kondigde in februari onverwachts haar vertrek aan naar aanleiding van een affaire rond de verkiezing van een minister-president in de deelstaat Thüringen.

De CDU is de grootste partij van de Bundestag en levert zo de kanselier. Verwacht wordt dat de nieuwe voorzitter dan ook de opvolger wordt van Angela Merkel. Zij liet eerder al verstaan dat ze voor de verkiezingen in september volgend jaar wil stoppen als kanselier. (Belga)

Partner Content