Het diplomatieke offensief van May komt er een dag voor een inderhaast bijeengeroepen Europese top die zich over de brexit zal buigen.

Uitstel

May vroeg de Europese staatshoofden en regeringsleiders vorige week om een nieuw uitstel van de brexit tot 30 juni. De kans dat de EU27 op die vraag ingaat, lijkt onbestaande. Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk biedt May een 'flexibele' verlenging van de artikel 50-procedure aan. De brexit zou dan plaatsvinden van zodra het Britse Lagerhuis het met de EU onderhandelde echtscheidingsakkoord heeft goedgekeurd.

'Er zijn goede redenen om met elkaar te praten op een moment dat zowel Groot-Brittannië als de EU27 zich in een lastige situatie bevinden', zegt Merkels woordvoerder Steffen Seibert. De Duitse bondskanselier zou May morgen op de middag ontvangen, om 18 uur wordt May bij Macron verwacht.

Als er op de Europese top geen akkoord uit de bus komt over een nieuw brexit-uitstel, komt een 'no deal'-brexit om 12 april (over vier dagen dus) wel heel dichtbij.

Het diplomatieke offensief van May komt er een dag voor een inderhaast bijeengeroepen Europese top die zich over de brexit zal buigen.May vroeg de Europese staatshoofden en regeringsleiders vorige week om een nieuw uitstel van de brexit tot 30 juni. De kans dat de EU27 op die vraag ingaat, lijkt onbestaande. Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk biedt May een 'flexibele' verlenging van de artikel 50-procedure aan. De brexit zou dan plaatsvinden van zodra het Britse Lagerhuis het met de EU onderhandelde echtscheidingsakkoord heeft goedgekeurd. 'Er zijn goede redenen om met elkaar te praten op een moment dat zowel Groot-Brittannië als de EU27 zich in een lastige situatie bevinden', zegt Merkels woordvoerder Steffen Seibert. De Duitse bondskanselier zou May morgen op de middag ontvangen, om 18 uur wordt May bij Macron verwacht. Als er op de Europese top geen akkoord uit de bus komt over een nieuw brexit-uitstel, komt een 'no deal'-brexit om 12 april (over vier dagen dus) wel heel dichtbij.