‘Boris Johnson wil snel verkiezingen, vóór de kiezers ondervinden wat de brexit voor hen betekent’

Boris Johnson wil zijn brexit, koste wat het kost. Voor wie hem wil stoppen, rest er weinig tijd.

Het leek er vorige week even op dat de tegenstanders van een brexit zonder akkoord met Europa erin zouden slagen om de nieuwe Britse premier klem te rijden. Boris Johnson en zijn omgeving houden vol dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie stapt – met of zonder akkoord. Het probleem van de premier is dat zijn regering in het parlement maar een meerderheid van één zetel heeft. Ze kan bij een vertrouwensstemming zo ten val worden gebracht. Als dat gebeurt en de oppositie kan binnen de twee weken een nieuwe meerderheid vormen, is hij het initiatief kwijt.

Boris Johnson wil snel verkiezingen, vóór de kiezers ondervinden wat de brexit voor hen betekent.

Johnson is daarom sinds zijn aantreden in juli in verkiezingsmodus. Hij belooft de Britten meer politie op straat en meer geld voor scholen en gezondheidszorg. Zijn idee is om na 31 oktober snel verkiezingen te houden, voor de kiezers aan den lijve ondervinden wat de brexit voor hen betekent. Er gingen vorige week opnieuw geruchten rond over het economische drama dat de Britten bij een brexit zonder akkoord boven het hoofd hangt.

Labourleider Jeremy Corbyn bezorgde de voltallige oppositie en een aantal Tory-parlementsleden uit het Remain-kamp daarom een voorstel om de premier begin september in het Lagerhuis te laten struikelen om daarna een overgangsregering te vormen onder zijn leiding. Die zou Europa eerst om meer uitstel van de brexit moeten vragen en dan verkiezingen moeten uitschrijven, waarbij het idee van een tweede brexitreferendum weer op tafel zou komen. Het voorstel botste bijna voorspelbaar snel op de figuur van de omstreden en voor veel Britten te linkse Corbyn zelf. Corbyn sprak zich ook nooit duidelijk over de brexit uit, omdat Labour uiteindelijk ook diep verdeeld is over de kwestie. Toen de aangeschreven Tory’s lieten weten dat ze wel tegen een no deal-brexit zijn maar Corbyn daarom nog niet aan de macht willen helpen, raakte het voorstel op de sukkel.

De premier gokt er ondertussen op dat hij het land in afwachting van verkiezingen toch uit Europa kan halen.

Er rest weinig tijd voor een alternatief. Johnson gokt er ondertussen op dat hij het land in afwachting van verkiezingen toch uit Europa kan halen, ook als hij een vertrouwensstemming verliest. Of hij zo’n beslissing in ‘lopende zaken’ kan nemen, is constitutioneel hoogst onzeker. Hij vliegt deze week eindelijk naar Parijs en Berlijn, in een poging om de brexitimpasse met Europa te doorbreken. Het akkoord dat Theresa May eind vorig jaar met Europa sloot, werd toen door een meerderheid in het Lagerhuis weggestemd. Ook Johnson wil er niet van weten. Maar de kans dat Angela Merkel en Emmanuel Macron die bestaande tekst fundamenteel willen bijsturen, is zo goed als onbestaande.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content