Bild-hoofdredacteur aan de deur gezet na nieuwe beschuldigingen van machtsmisbruik

Bild Zeitung © Reuters

Bild-hoofdredacteur Julian Reichelt is maandag op staande voet ontslagen. De uitgever van de tabloid, mediabedrijf Axel Springer, nam die beslissing na nieuwe berichten over ongepast gedrag van de 41-jarige Reichelt. In die berichten is sprake van affaires met jonge vrouwen, waarbij er aanwijzingen zijn van machtsmisbruik.

‘Naar aanleiding van journalistiek werk heeft het bedrijf de voorbije dagen nieuwe kennis opgedaan over het huidige gedrag van Julian Reichelt’, klinkt het in een mededeling van de uitgever. ‘Het bedrijf heeft die informatie nagetrokken. Het bestuur heeft zo geleerd dat Julian Reichelt privé en werk niet duidelijk gescheiden hield, ook niet nadat hij dit voorjaar een akkoord sloot. Hij heeft het bestuur hierover ook niet de waarheid verteld.’

Axel Springer laat nog weten dat er geen beschuldigingen zijn van seksuele intimidatie of aanranding. Omdat hij dit voorjaar een tweede kans had gekregen, is zijn vertrek nu echter ‘onvermijdelijk’. Na de eerste berichten over machtsmisbruik en de uitbuiting van freelancers was er dit voorjaar een interne procedure opgestart. De conclusie daarvan was dat Reichelt kon terugkeren als hoofdredacteur, nadat hij twaalf dagen geschorst was. Hij kreeg toen wel een vrouw aan zijn zijde.

Een nieuw artikel, afgelopen weekend in de New York Times, bracht de bal echter weer aan het rollen. Dat artikel ging over de plannen van Springer om het Amerikaanse Politico over te nemen, maar verwees ook naar nog niet eerder gepubliceerd onderzoek door Duitse journalisten naar het gedrag van Reichelt. Reichelt wordt opgevolgd door de 37-jarige Johannes Boie, die tot nu nog aan het hoofd stond van Welt am Sonntag. Die zondagskrant behoort ook tot het imperium van Axel Springer.

Partner Content