Het parlement keurde dinsdagavond unaniem een wet goed in de strijd tegen 'period poverty' ('menstruatiearmoede'), waarbij vrouwen en meisjes zich door geldgebrek geen noodzakelijke hygiënemiddelen kunnen veroorloven.

Volgens de wet moet de Schotse regering een systeem uitwerken om menstruatieproducten gratis ter beschikking te stellen voor iedereen die ze nodig heeft. Daarbij moeten ook scholen en universiteiten bepaalde producten kosteloos aanbieden. De regering kan ook overheidsinstanties opdragen om te voorzien in bijvoorbeeld tampons en maandverbanden.

De Schotse premier Nicola Sturgeon liet na de stemming op Twitter weten dat ze 'trots' is op de 'baanbrekende wetgeving die van Schotland het eerste land ter wereld maakt om gratis menstruatieproducten ter beschikking te stellen'. Ze noemde het 'belangrijk beleid voor vrouwen en meisjes'.

Het parlement keurde dinsdagavond unaniem een wet goed in de strijd tegen 'period poverty' ('menstruatiearmoede'), waarbij vrouwen en meisjes zich door geldgebrek geen noodzakelijke hygiënemiddelen kunnen veroorloven.Volgens de wet moet de Schotse regering een systeem uitwerken om menstruatieproducten gratis ter beschikking te stellen voor iedereen die ze nodig heeft. Daarbij moeten ook scholen en universiteiten bepaalde producten kosteloos aanbieden. De regering kan ook overheidsinstanties opdragen om te voorzien in bijvoorbeeld tampons en maandverbanden. De Schotse premier Nicola Sturgeon liet na de stemming op Twitter weten dat ze 'trots' is op de 'baanbrekende wetgeving die van Schotland het eerste land ter wereld maakt om gratis menstruatieproducten ter beschikking te stellen'. Ze noemde het 'belangrijk beleid voor vrouwen en meisjes'.