12.000 aanwezigen verwacht voor herdenking D-Day in Normandië

Donald en Melania Trump © Belga Image

De Amerikaanse president Donald Trump brengt donderdag een bezoek aan de Amerikaanse militaire begraafplaats in Colleville-sur-Mer in Normandië, in het noorden van Frankrijk. Zijn bezoek kadert in de herdenkingen van de landing op D-Day op 6 juni 1944, dag op dag 75 jaar geleden. Naar verwachting zullen 12.000 mensen de herdenkingen in Normandië bijwonen.

In totaal nemen meer dan 30.000 mensen deel aan de verschillende ceremonies om de landing te herdenken. Woensdag was er zo al een internationale ceremonie in het Britse Portsmouth, waar verschillende staats- en regeringshoofden aanwezig waren. Ook premier Charles Michel was er, net als Trump en zijn echtgenote Melania.

Donderdag vinden dan herdenkingen plaats op de kusten van Normandië, waar Trump dus ook aanwezig zal zijn. In Frankrijk zal de Franse president Emmanuel Macron Trump ontvangen. Beide staatsleiders zullen een korte toespraak geven op de herdenkingsceremonie. Zowel in als buiten de begraafplaats zullen grote veiligheidsmaatregelen gelden.

De begraafplaats, waar 9.380 Amerikaanse soldaten begraven liggen, ligt naast Omaha Beach, ten noordwesten van Bayeux. Vóór Trump bezochten onder anderen Jimmy Carter, Ronald Reagan en Barack Obama als president de begraafplaats.

D-Day

Op 6 juni 1944 landden de geallieerde troepen op de stranden van Normandië in Frankrijk, dat door het Duitse leger was bezet. Vanuit Portsmouth was een groot deel van de strijdkrachten via het Kanaal vertrokken richting Normandië. De grootste landingsoperatie uit de militaire geschiedenis was van doorslaggevend belang voor het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog. D-Day luidde het begin in van de bevrijding van Europa vanuit het westen uit handen van nazi-Duitsland. ‘D-Day’ is eigenlijk de algemene benaming voor de startdatum van een militaire operatie. De D staat voor ‘day’. De term wordt vaak gebruikt wanneer de precieze datum wordt geheim gehouden, of nog niet bekend is, leggen de Britse Imperial War Museums uit.

Lees ook: De mythe van D-day als keerpunt van de Tweede Wereldoorlog

In beeld: De Langste Dag

In beeld: landing in Normandië, toen en nu

Brussel: F-16’s en Spitfire

De Belgische luchtcomponent herdenkt de 75ste verjaardag met een speciale formatievlucht van zeven F-16’s boven België. Twee van de gevechtsvliegtuigen zullen de formatievlucht voltooien met een passage boven Brussel, geflankeerd door een Spitfire-jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog.

De luchtcomponent kondigde aan dat de zeven gevechtsvliegtuigen in een ‘victory formation’ (in de vorm van een V) zullen vliegen boven de provincies. De formatievlucht vliegt boven Brussel omstreeks 15.49 uur op de as Groot-Bijgaarden-Wetstraat. De passage hangt af van de weersomstandigheden, aldus Defensie.

Overleg

Parijs hoopt nog dat het bezoek van Trump een gelegenheid kan zijn voor een kalm gesprek met de Amerikaanse president. Zijn laatste bezoek aan Frankrijk, naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog, eindigde nog in een reeks woeste tweets van Trump aan het adres van Macron.

Het Elysée is voorzichtig optimistisch. ‘Amerika is onze eeuwige vriend’, beklemtoont de entourage van de Franse president. Ook klinkt het nog dat ‘met alle Amerikaanse regeringen er verschillen, onenigheden bestonden’. Parijs oordeelt nog dat de herdenkingen van D-Day een ‘goede kans zijn om deze gezamenlijke overwinning te vieren’.

Trump en Macron zullen zo ook een gesprek onder vier ogen en een lunch hebben, waar ze het over verschillende kwesties zullen hebben zoals ‘Iran en de handel’. Mogelijk zal Trump andere gevoelige onderwerpen aanhalen, zoals de defensie-uitgaven van de Europese NAVO-lidstaten. ‘Alle Europeanen zijn het eens om te zeggen dat ze een steeds groter deel van de eigen defensie willen verzorgen, zonder de NAVO in vraag te stellen. Voor de Amerikanen is dat eerder goed nieuws’, klinkt het bij het Elysée.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content