Koen Meulenaere

Duitsland

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

‘Die Duitsers zullen het ook niet gewoon zijn dat er een team bij hen komt spelen om te winnen.’

Wat is het plezierig om de sportkranten twee dagen later te lezen dan ze zijn aangekocht. Drie kwart van wat er in beweerd wordt, blijkt compleet verkeerd. Elke dag opnieuw, geen lezer die zich eraan stoort of zijn geld terugvraagt.

De wet van uw Scout – ‘Voorspel niets, want voor uw woorden half zijn uitgesproken, zijn ze al door de feiten weerlegd!’ – heerst nergens zo sterk als in de sportverslaggeving. Indien men er de juiste conclusies uit zou trekken, zou de sportrubriek worden vervangen door een handvol door Belga aangeleverde kolommetjes met uitslagen. Een aanzienlijke verbetering. De inhoud zou dan, zoals men van een krant mag verwachten, correct zijn. Met een licht voorbehoud voor de wieleruitslagen die nog eerst de dopinglabs moeten passeren.

Als drie kwart van de vooruitblikkende sportartikels fout is, een schatting die wij durven te maken op basis van eigen waarneming én onderzoeken van de universiteit van Uppsala, betekent dat door een eenvoudige toepassing van de wetten van de rekenkunde dat één kwart correct is. De wetten van de rekenkunde zijn – samen met de wet van uw Scout, de wet van Newton en de wet Vandervelde – de enige nuttige wetten in dit land.

Spreken we niet over alle kenners die betoogden dat de Belgen in Duitsland zouden winnen, we beperken ons tot de mening van Vincent Kompany: ‘Die Duitsers zullen het ook niet gewoon zijn dat er een team bij hen komt spelen om te winnen.’

En dit is juist gebleken. De Duitsers zijn het nog altijd niet gewoon.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content