De federale overheid moet tegen 2012 niet 11,3 miljard euro maar 14 miljard euro wegsaneren om het begrotingstekort te beperken tot 2,8 procent, zoals Europa eist. Tegen 2015 komt het totaal van de besparing die de nieuwe federale regering moet doorvoeren op ruim 22 miljard euro.

Moet, want anders grijpt Europa in. De Europese Unie, gewapend met het zogenaamde sixpack - een zestal maatregelen die de lidstaten tot budgettaire orthodoxie moeten dwingen - heeft daartoe de macht.

Stilaan komen de onderhandelaars tot de vaststelling dat voor 14 miljard euro besparen tegen 2012 - we zijn nu bijna midden november 2011 - een onmogelijke taak is.

Tenzij de bereidheid bestaat om het land met nieuwe belastingen te overspoelen, inbegrepen een doortastende vermogensbelasting, en familiestukken als Belgacom en B-Post tegen paniekprijzen in de etalage te zetten. Maar die maatregelen maken de benarde Belgische situatie alleen maar erger.

De federale onderhandelaars komen nooit uit deze oefening zonder de steun van de deelgebieden, en vooral van de Vlaamse Gemeenschap. Het Waals Gewest, kampend met een primaire schuld van 6,2 miljard euro, is tot geen enkele bijstand in staat.

Elio Di Rupo moet daarom dringend gaan onderhandelen met die gewesten en vooral met de Vlaamse Gemeenschap en bijgevolg ook, opnieuw met de N-VA van Bart De Wever. Want die zit op sleutelposities in de Vlaamse regering. Jan Jambon, die het afgelopen weekend bereidheid toonde om de onderhandelaars te hulp te schieten, zou bijgevolg wel eens sneller aan de onderhandelingstafel kunnen zitten dan hij zelf had gedacht.

Een betere hefboom om de gewenste copernicaanse omwenteling door te voeren krijgt de Vlaamse Gemeenschap nooit meer in handen.

De federale overheid moet tegen 2012 niet 11,3 miljard euro maar 14 miljard euro wegsaneren om het begrotingstekort te beperken tot 2,8 procent, zoals Europa eist. Tegen 2015 komt het totaal van de besparing die de nieuwe federale regering moet doorvoeren op ruim 22 miljard euro. Moet, want anders grijpt Europa in. De Europese Unie, gewapend met het zogenaamde sixpack - een zestal maatregelen die de lidstaten tot budgettaire orthodoxie moeten dwingen - heeft daartoe de macht. Stilaan komen de onderhandelaars tot de vaststelling dat voor 14 miljard euro besparen tegen 2012 - we zijn nu bijna midden november 2011 - een onmogelijke taak is. Tenzij de bereidheid bestaat om het land met nieuwe belastingen te overspoelen, inbegrepen een doortastende vermogensbelasting, en familiestukken als Belgacom en B-Post tegen paniekprijzen in de etalage te zetten. Maar die maatregelen maken de benarde Belgische situatie alleen maar erger. De federale onderhandelaars komen nooit uit deze oefening zonder de steun van de deelgebieden, en vooral van de Vlaamse Gemeenschap. Het Waals Gewest, kampend met een primaire schuld van 6,2 miljard euro, is tot geen enkele bijstand in staat. Elio Di Rupo moet daarom dringend gaan onderhandelen met die gewesten en vooral met de Vlaamse Gemeenschap en bijgevolg ook, opnieuw met de N-VA van Bart De Wever. Want die zit op sleutelposities in de Vlaamse regering. Jan Jambon, die het afgelopen weekend bereidheid toonde om de onderhandelaars te hulp te schieten, zou bijgevolg wel eens sneller aan de onderhandelingstafel kunnen zitten dan hij zelf had gedacht. Een betere hefboom om de gewenste copernicaanse omwenteling door te voeren krijgt de Vlaamse Gemeenschap nooit meer in handen.