Nu het proces rond de parachutemoord stilaan op zijn einde loopt, overweegt de VRT-nieuwsredactie Ann De Bie vervroegd uit Chili terug te roepen zodat ze de voorlezing van het vonnis rechtstreeks in het zevenuurjournaal kan brengen. In afwachting daarvan heeft Jef Vermassen furore gemaakt met zijn stelling dat materiële bewijzen uit de negentiende eeuw dateren. 'Uit de tijd dat de gendarm op zijn fiets op zoek ging naar vingerafdrukken. Tegenwoordig wordt meer met profielen gewerkt, en dat is zeer efficiënt.'

Geen bewijzen meer nodig om iemand te veroordelen: een paar kwaadaardige roddelaars, enkele charlatans met een diploma psychologie, en Jef zelf die volgens sommigen van zijn confraters tot beide categorieën behoort, zullen voortaan het verdict voorschrijven. Jef noemde Els Clottemans gevaarlijk gek, totaal verknipt, een crapuleus wicht, een kernpsychopate, een wurgplant, een dame met een zwarte ziel, en een monster. In een andere omgeving geeft men iemand die zoiets uitkraamt een kalmeerpil, in het voetbal levert het één zondag schorsing op, maar in een assisenzaal kan dat.

Erbuiten kreeg Jef de hele meute over zich heen: professor De Ruyver, meester Platteau, meester Van Steenbrugge, meester Rieder, meester Mussche, meester Mary, meester Bombast, meesteres Hot Marijke... Iedereen. De eerste die de aanval opende, was de familie Van Eeckhaut, die dochter Els had uitgestuurd naar Dirk, het laatavond kletsprogramma van de VRT. De familie Van Eeckhaut en Jef Vermassen zijn in oorlog sinds de beerputmoord van Beernem, waarin Rosie Verstraete werd veroordeeld voor de moord op boer Roger Kerckaert. Terwijl de Jef ziel en longen uit zijn lijf stond te pleiten, zat Piet Van Eeckhaut, raadsman van de burgerlijke partijen, doodgemoedereerd zijn krant te lezen. Vermassen woest voor de rest van zijn dagen. Stopte van colère acht jaar met assisenzaken.

Het was dus met groot genoegen dat Els Van Eeckhaut als eerste van heel velen de redenering van Vermassen juridische onzin noemde. Met in het achterhoofd de hoop dat de juryleden, die pas de volgende dag hun oordeel moesten uitspreken, naar het programma aan het kijken waren. Wat gezien de kijkcijfers van Dirk veeleer twijfelachtig was, maar om Jef te jennen steekt het ten huize Van Eeckhaut niet op een inspanning.

Els Clottemans kreeg dertig jaar. Hopelijk voor Vermassen zal nooit blijken dat iemand anders het gedaan heeft. Jef beklaagde er zich na het proces ook over dat andere advocaten zoveel op televisie mogen komen en hij niet.

Koen Meulenaere

Nu het proces rond de parachutemoord stilaan op zijn einde loopt, overweegt de VRT-nieuwsredactie Ann De Bie vervroegd uit Chili terug te roepen zodat ze de voorlezing van het vonnis rechtstreeks in het zevenuurjournaal kan brengen. In afwachting daarvan heeft Jef Vermassen furore gemaakt met zijn stelling dat materiële bewijzen uit de negentiende eeuw dateren. 'Uit de tijd dat de gendarm op zijn fiets op zoek ging naar vingerafdrukken. Tegenwoordig wordt meer met profielen gewerkt, en dat is zeer efficiënt.' Geen bewijzen meer nodig om iemand te veroordelen: een paar kwaadaardige roddelaars, enkele charlatans met een diploma psychologie, en Jef zelf die volgens sommigen van zijn confraters tot beide categorieën behoort, zullen voortaan het verdict voorschrijven. Jef noemde Els Clottemans gevaarlijk gek, totaal verknipt, een crapuleus wicht, een kernpsychopate, een wurgplant, een dame met een zwarte ziel, en een monster. In een andere omgeving geeft men iemand die zoiets uitkraamt een kalmeerpil, in het voetbal levert het één zondag schorsing op, maar in een assisenzaal kan dat. Erbuiten kreeg Jef de hele meute over zich heen: professor De Ruyver, meester Platteau, meester Van Steenbrugge, meester Rieder, meester Mussche, meester Mary, meester Bombast, meesteres Hot Marijke... Iedereen. De eerste die de aanval opende, was de familie Van Eeckhaut, die dochter Els had uitgestuurd naar Dirk, het laatavond kletsprogramma van de VRT. De familie Van Eeckhaut en Jef Vermassen zijn in oorlog sinds de beerputmoord van Beernem, waarin Rosie Verstraete werd veroordeeld voor de moord op boer Roger Kerckaert. Terwijl de Jef ziel en longen uit zijn lijf stond te pleiten, zat Piet Van Eeckhaut, raadsman van de burgerlijke partijen, doodgemoedereerd zijn krant te lezen. Vermassen woest voor de rest van zijn dagen. Stopte van colère acht jaar met assisenzaken. Het was dus met groot genoegen dat Els Van Eeckhaut als eerste van heel velen de redenering van Vermassen juridische onzin noemde. Met in het achterhoofd de hoop dat de juryleden, die pas de volgende dag hun oordeel moesten uitspreken, naar het programma aan het kijken waren. Wat gezien de kijkcijfers van Dirk veeleer twijfelachtig was, maar om Jef te jennen steekt het ten huize Van Eeckhaut niet op een inspanning. Els Clottemans kreeg dertig jaar. Hopelijk voor Vermassen zal nooit blijken dat iemand anders het gedaan heeft. Jef beklaagde er zich na het proces ook over dat andere advocaten zoveel op televisie mogen komen en hij niet. Koen Meulenaere