"Zo word je geboren," vertelde een investeerder me. Hij heeft het over Davy Kestens, de IT-entrepreneur die Vlaanderen te klein vond en met dik een miljoen dollar richting Silicon Valley trok om TwitSpark op te starten. Het verhaal begint vorig jaar in de zomer, als Davy de ingeving krijgt om een platform te ontwikkelen dat bedrijven helpt om berichten over of aan hen op Twitter te beheren.

Elk groot bedrijf, dat zichzelf au serieux neemt, houdt sociale media angstvallig in het oog om te begrijpen wat consumenten over zijn product of dienst denkt. Reclameman Marc Michils benadrukte in zijn boek "Open boek, eerlijke reclame in een transparante wereld" dat twitteraars bedrijven op de knieën kunnen krijgen. Zo kreeg wasmachinemerk Maytag een harde les toen Heather Armstrong haar meer dan een miljoen volgers afraadde om ooit een Maytag (Wirlpool) te kopen.

Daarnaast gebruiken consumenten Twitter ook meer en meer in plaats van de telefoon, met hun vragen of verzuchtingen aan bedrijven. Bespaart hen minutenlang wachten aan de lijn. In ons land staat die mentaliteit nog in zijn kinderschoenen, maar in de VS is dit een niet te onderschatten trend. Hier slaat Twitter voorlopig ook niet aan zoals in de VS. Dat legt al meteen een eerste zwakte bloot in het product van Davy Kestens. Het is volledig afhankelijk van het succes van Twitter. Een tweede zwakte: er loeren concurrenten op zijn markt, en geen kleintjes. Of, waarom zou Twitter deze tool niet zélf ontwikkelen?

Kestens' bedrijf telt intussen 9 man en zijn cash is in een razend tempo aan het opbranden. Toch kan je Davy niet op stang jagen. Wat je hem ook voorlegt, hij antwoordt met een lijzige, knaapjonge stem, waaruit onverstoorbaarheid klinkt. Als ik hem vraag hoeveel contracten hij op zak heeft, is de lijst nog niet erg lang. Er zijn ook nog geen top-500 bedrijven in waar te nemen, dé bedrijven waar hij een handtekening en een cheque van wil hebben. Dat moet tegen begin volgend jaar lukken, of zijn geld droogt op. Cash die hij voor 70 procent in Vlaanderen wist te genereren. Met gemak, zo werd gezegd. Davy Kestens werd dan ook gehypet dat het een aard had. Hij zou de Vlaamse Mark Zuckerberg worden, ja zelfs onze eigen Bill Gates. Give him a break.

Wat hij neerzet is uiterst risicovol en uiterst moedig. Sommigen zullen zeggen overmoedig. Zure zielen zullen benadrukken dat hij bijna uitsluitend werkgelegenheid creëert in de States. En wie weet ooit aandeelhouderswaarde voor rijke Vlamingen.

Maar het zijn wel dit soort van verhalen die inspireren en jonge mensen een perspectief bieden. Dus Davy, go and get them!

Véronique Goossens

Davy Kestens (TwitSpark) en Bart Becks (SonicAngel) zijn dit weekend te gast in Z-Talk Goossens op Kanaal Z.

"Zo word je geboren," vertelde een investeerder me. Hij heeft het over Davy Kestens, de IT-entrepreneur die Vlaanderen te klein vond en met dik een miljoen dollar richting Silicon Valley trok om TwitSpark op te starten. Het verhaal begint vorig jaar in de zomer, als Davy de ingeving krijgt om een platform te ontwikkelen dat bedrijven helpt om berichten over of aan hen op Twitter te beheren. Elk groot bedrijf, dat zichzelf au serieux neemt, houdt sociale media angstvallig in het oog om te begrijpen wat consumenten over zijn product of dienst denkt. Reclameman Marc Michils benadrukte in zijn boek "Open boek, eerlijke reclame in een transparante wereld" dat twitteraars bedrijven op de knieën kunnen krijgen. Zo kreeg wasmachinemerk Maytag een harde les toen Heather Armstrong haar meer dan een miljoen volgers afraadde om ooit een Maytag (Wirlpool) te kopen. Daarnaast gebruiken consumenten Twitter ook meer en meer in plaats van de telefoon, met hun vragen of verzuchtingen aan bedrijven. Bespaart hen minutenlang wachten aan de lijn. In ons land staat die mentaliteit nog in zijn kinderschoenen, maar in de VS is dit een niet te onderschatten trend. Hier slaat Twitter voorlopig ook niet aan zoals in de VS. Dat legt al meteen een eerste zwakte bloot in het product van Davy Kestens. Het is volledig afhankelijk van het succes van Twitter. Een tweede zwakte: er loeren concurrenten op zijn markt, en geen kleintjes. Of, waarom zou Twitter deze tool niet zélf ontwikkelen? Kestens' bedrijf telt intussen 9 man en zijn cash is in een razend tempo aan het opbranden. Toch kan je Davy niet op stang jagen. Wat je hem ook voorlegt, hij antwoordt met een lijzige, knaapjonge stem, waaruit onverstoorbaarheid klinkt. Als ik hem vraag hoeveel contracten hij op zak heeft, is de lijst nog niet erg lang. Er zijn ook nog geen top-500 bedrijven in waar te nemen, dé bedrijven waar hij een handtekening en een cheque van wil hebben. Dat moet tegen begin volgend jaar lukken, of zijn geld droogt op. Cash die hij voor 70 procent in Vlaanderen wist te genereren. Met gemak, zo werd gezegd. Davy Kestens werd dan ook gehypet dat het een aard had. Hij zou de Vlaamse Mark Zuckerberg worden, ja zelfs onze eigen Bill Gates. Give him a break. Wat hij neerzet is uiterst risicovol en uiterst moedig. Sommigen zullen zeggen overmoedig. Zure zielen zullen benadrukken dat hij bijna uitsluitend werkgelegenheid creëert in de States. En wie weet ooit aandeelhouderswaarde voor rijke Vlamingen. Maar het zijn wel dit soort van verhalen die inspireren en jonge mensen een perspectief bieden. Dus Davy, go and get them! Véronique GoossensDavy Kestens (TwitSpark) en Bart Becks (SonicAngel) zijn dit weekend te gast in Z-Talk Goossens op Kanaal Z.