
Festivals worden onbetaalbaar: 7 tips om uw festivalbudget onder controle te houden
Festivaltickets worden almaar duurder. Veel jongeren kunnen het bedrag niet meer in één keer ophoesten en kiezen voor gespreide betalingen. Vandaar: 7 manieren om van de zomerfestivals te genieten zonder dat uw rekening in het rood gaat.
Festivals zoals Pukkelpop en Dour bieden tickets op afbetaling aan, maar experts waarschuwen voor de kleine lettertjes. Om zulke risico’s tegen te gaan, kunnen festivalgangers op zoek gaan naar goedkopere alternatieven. Zo kunnen ze genieten van een festival zonder financiële risico’s te nemen.
1. Vrijwilligerswerk
Een festivalticket bemachtigen en tegelijk een goed doel steunen? Het kan als vrijwilliger. Je krijgt dan geen loon, maar wel toegang tot het festival, drankbonnen, eten en soms een plekje op de crewcamping. De vergoeding gaat naar de organisatie waarmee je samenwerkt, en dat is vaak een goed doel of vereniging.
Natuurpunt is een voorbeeld van zo’n goed doel, al zijn de vrijwilligersplaatsen daar volgens Flo Bohets erg begeerd: ‘Je moet vaak de juiste mensen kennen.’ Jeugdbewegingen, sportclubs of studentenkringen zijn toegankelijker. ‘Wij werkten via een studentenkring op Rock Werchter waarvan je geen lid hoeft te worden’, zegt Michiel Huygen. ‘We werden er met open armen ontvangen. Voor de vereniging is extra hulp alleen maar een pluspunt, want het festival betaalt de medewerkers.’
Je kunt je ook individueel aanmelden als vrijwilliger. Festivals als Paradise City en Couleur Café bieden via hun website werk aan in ruil voor een ticket. ‘Ideaal voor wie het ticket zelf niet kan betalen’, zegt Dennis Corbesier, woordvoerder van Couleur Café. ‘Je leert mensen kennen en beleeft het festival op een unieke manier. Je werkt ook geen volledige dag, dus er is genoeg tijd om optredens mee te pikken.’
Je kunt ook tegen betaling werken op een festival via organisaties als Bevers & Bevers, al zijn de werkdagen dan wel langer. Je krijgt dezelfde voordelen als een vrijwilliger met daarbovenop een loon.
2. Eigen boterhammen
Veel mensen vergeten dat een festival meer kost dan de prijs van het ticket alleen. Eten en drinken op het terrein kunnen soms zelfs duurder uitvallen dan het ticket zelf. ‘Ik koop zo weinig mogelijk drank op de wei en neem mijn eigen drank mee naar de camping. Zo bespaar ik veel’, zegt Flo Bohets.
Koop je toch iets op het terrein, vergeet dan niet aan het einde van het festival de waarborg terug te vragen. Herbruikbare bekers zijn vaak geld waard. Bovendien worden op veel festivals consumptiebonnen rechtstreeks op het festivalbandje gezet. Het is verstandig om niet meer op te laden dan nodig, want bij sommige festivals kun je het resterende saldo achteraf niet terugkrijgen.
3. Winacties
Evelyne Vanherf, editor van de non-profitorganisatie What Happens, die elektronisch talent ontdekt en promoot, moedigt festivalgangers aan deel te nemen aan winacties, zodat ze niets van het festival hoeven te missen. ‘We promoten festivals gratis en krijgen in ruil vaak tickets. Zo kunnen we wekelijks winacties op sociale media organiseren, vooral voor grote festivals’, zegt Vanherf.
Maar winacties beperken zich niet tot sociale media. Ook radiozenders geven tickets weg, en soms kun je op een festival een ticket voor de volgende editie winnen. ‘Ik kreeg ooit een ticket voor Paradise City omdat ik een fietswedstrijd op een festival had gewonnen’, vertelt Herden Verhaeghe.
4. Early Birds en jongerentickets
Het spreekwoord ‘the early bird catches the worm’ kan letterlijk worden geïnterpreteerd in een festivalcontext. De meeste festivals hebben namelijk een Early Bird-formule: wie er vroeg bij is, betaalt een stuk minder dan wie nog even afwacht. Ter illustratie: een Early Bird-combiticket voor Couleur Café kost 100 euro, terwijl laatkomers 126 euro betalen.
Sommige festivals, zoals Best Kept Secret, een festival net over de Nederlandse grens, werken met jongerentickets. Een ticket voor iemand die jonger is dan 21 kost tot 90 euro minder dan een regulier ticket.
‘Door zowel commerciële als alternatieve festivals te promoten, hopen we mensen betaalbare opties te geven, maar ook uit hun comfortzone te trekken’
Evelyne Vanherf, What Happens
5. Gratis festivals
Naast de grote, dure festivals bestaat er een waaier aan betaalbare of gratis festivals, die vaak wat minder bekend zijn. What Happens wil ook die festivals in de kijker zetten, zodat mensen meer keuze hebben. ‘Door zowel commerciële als alternatieve festivals te promoten, hopen we mensen betaalbare opties te geven, maar ook uit hun comfortzone te trekken’, zegt Evelyne Vanherf.
Couleur Café zet sterk in op betaalbaarheid. Dagtickets kosten 59 euro en dat willen ze zo houden. ‘We mikken niet op winst, maar op break-even, zodat zo veel mogelijk mensen van het festival kunnen genieten’, zegt Dennis Corbesier. ‘Daardoor missen we soms grote namen die buiten ons budget vallen, maar we kiezen bewust voor betaalbaarheid en een mix van nieuw talent met af en toe een grote headliner.’
Er zijn ook gratis festivals, zoals het Absolutely Free Festival in Genk. Je kunt het volledig gratis bijwonen in ruil voor lege batterijen, die gerecycleerd kunnen worden.
6. Besparen op vervoer
Veel festivals werken samen met het openbaar vervoer, waardoor ze korting kunnen aanbieden. Zo biedt Couleur Café een gratis MIVB-ticket en korting op een treinticket aan bij aankoop van een festivalticket. ‘Zo vermijden we dat 24.000 mensen per dag met de auto komen’, zegt Dennis Corbesier.
‘Ik verkies een duurder Belgisch festival boven een goedkoop buitenlands alternatief met een hoge ecologische voetafdruk.’
Herden Verhaeghe
7. Naar het buitenland
Door de hoge prijzen van de Belgische festivals kiezen sommigen voor buitenlandse alternatieven. Zelfs als je de kosten voor vervoer uitrekent, komen die soms goedkoper uit. ‘Vrienden van mij reden met de auto naar een festival in Spanje met grote namen op de affiche dat slechts 50 euro kostte. De camping was basic, maar het was de rit waard’, zegt Flo Bohets.
Andere festivalgangers staan hier meer sceptisch tegenover. ‘Ik vlieg niet graag omwille van het milieu’, zegt Herden Verhaeghe. ‘Als er geen treinoptie is, verkies ik een duurder Belgisch festival boven een goedkoop buitenlands alternatief met een hoge ecologische voetafdruk.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier