Koninklijke Bibliotheek herdenkt Mercator met een tentoonstelling

In 2012 is het precies 500 jaar geleden dat de beroemde cartograaf Gerard Mercator werd geboren. De Koninklijke Bibliotheek eert hem met een tentoonstelling.

In 2012 is het precies 500 jaar geleden dat de beroemde cartograaf Gerard Mercator (1512-1594) werd geboren.

De Koninklijke Bibliotheek van België herdenkt hem met de tentoonstelling ‘Een koninklijke bron voor Mercator’, die de aandacht vestigt op het verband tussen het werk van Mercator en dat van zijn collega-cartograaf Christiaan Sgrooten (ca. 1525-1603).

Mercators bekende gegraveerde atlas en de atlas die Sgrooten in opdracht van de Spaanse koning Filips II tekende, zijn twee topstukken uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek. Uit een vergelijking van beide documenten blijkt duidelijk dat de twee cartografen inspiratie vonden bij elkaar.

Het zijn vaak kleine, maar veelzeggende details die ‘verraden’ welke bronnen een cartograaf heeft gebruikt. Doorheen de tentoonstelling komt u te weten hoe een zogenaamde ‘onuitgegeven’ kaart het resultaat is van een compilatie van bestaande kaarten. De kaart, resultaat van de inbreng van verschillende bronnen en van een combinatie van persoonlijke keuzes, wordt aldus een origineel document.

Ook Librarium, de permanente ontdekkingsruimte over de geschiedenis van het boek en het schrift, staat de komende maanden in het teken van Mercator. U kunt er heel wat originele documenten ontdekken die u inzicht geven in de verschillende stappen van de uitgave van de beroemde atlas van Mercator.

De gratis tentoonstelling ‘Een koninklijke bron voor Mercator’ loopt tussen 25 april en 29 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content