Filmregisseur Ridley Scott herontdekt SF-schrijver Philip K. Dick
Wat als de nazi’s de oorlog hadden gewonnen? Ridley Scott zette zijn tanden in de verfilming van ‘De man in het hoge kasteel’, een cultroman van Science Fiction-auteur Philip K.Dick met het nazisme in de hoofdrol.
Meer dan 30 jaar na het legendarische ‘Blade Runner’ grijpt Ridley Scott weer terug naar het werk van de Amerikaanse SF-cultschrijver. Philip K. Dicks ‘De man in het hoge kasteel’ wordt door Scott verfilmd.
Voor de verfilming van ‘The Man in the High Castle’ heeft de Britse regisseur Ridley Scott (°1937) de samenwerking gezocht met de 53-jarige Amerikaanse schrijver, scenarist en tv-producer Frank Spotnitz.Spotnitz is vooral bekend vanwege zijn coöperatie aan ‘The X-Files’, een SF-serie die eind jaren negentig met groot succes gedurende negen jaar op de Amerikaanse televisie en daarna ook op onze schermen liep.
In 1982 draaide Scott ‘Blade Runner’, de succesvolle verfilming van Philip K. Dicks (1928-1982) roman ‘Do Androids Dream of Electric Sheep?’ (1968). Scott zelf begreep zijn verfilming als het manifest van een regisseur die de bedoeling had de ‘John Ford van de sciencefiction-cinema’ te worden.
Nazi’s winnen de oorlog
In ‘The Man in the High Castle’ uit 1962 (in het Nederlands vertaald onder de titels ‘Laarzen in de nacht’ en ‘De man in het hoge kasteel’) hebben de nazi’s de oorlog gewonnen, de Sovjet-Unie veroverd en de Slavische volkeren uitgemoord. Later zegevieren de fascistische as-mogendheden ook over Amerika en in de ruimte. In het begin van het boek komt het tot een machtsstrijd tussen de nazikopstukken Goebbels, Goering en Heydrich om de opvolging van Martin Bormann, die zelf Hitler als kanselier was opgevolgd nadat de ‘Führer’ door syfilis was uitgeteerd.
Moeilijk verfilmbaar
‘De man in het hoge kasteel’, waarmee Dick ooit de prestigieuze Hugo-Award voor SF-auteurs won, is een roman die de reputatie heeft moeilijk verfilmbaar te zijn. Zijn enscenering als bioscoopfilm mislukte in de voorbije decennia altijd opnieuw. Maar nu wil Ridley Scott toch zijn tanden in de materie zetten. De verfilming is als vierdelige miniserie voor de Amerikaanse tv-zender Syfy gepland, maar zal zeker ook bij ons te zien zijn.
Naast de moeilijk hanteerbare materie vormden de erfgenamen van Dick zelf een bijkomend probleem voor Scott. Inzake het verlenen van rechten en het opeisen van winstmarges heeft Isa Hackett, de dochter van de schrijver, een kwalijke reputatie. Maar Scott is erin geslaagd haar voor zijn project warm te maken, zodat ze nu via haar eigen productiefirma ‘Electric Shepherd’ (een verwijzing naar Dicks roman ‘Do Androids Dream of Electric Sheep?’) deelneemt aan de filmonderneming. De scenario’s van de eerste twee episodes worden door Frank Spotnitz geschreven. De verdere taakverdeling ligt nog niet vast.
Piet de Moor
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier