De eerste prijs voor de meest auteursvriendelijke uitgeverij ging naar UItgeverij Vrijdag en uitgever Rudy Vanschoonbeek.
Uitgeverij Vrijdag geeft het goede voorbeeld
De Vlaamse Auteursvereniging (VAV) reikte voor de eerste keer de prijs voor ‘de meest auteursvriendelijke uitgever’ uit. Die was bestemd voor Rudy Vanschoonbeek en diens Uitgeverij Vrijdag. De andere genomineerden, die vorige week bekend werden gemaakt, waren uitgeverijen De Bezige Bij Antwerpen en De Eenhoorn. Het gaat om uitgevers die het zogenaamde modelcontract hanteren, die betalen wat betaald moet worden en voor wie auteurs geen nummers zijn. Het zijn bovendien uitgevers die investeren in redactie en vormgeving en die het nog aandurven om poëzie uit te geven.
Uitgeverij Vrijdag is een nog jong en kleinschalig bedrijf waar auteurs centraal staan en waar elk boek telt. Volgens eigenaar Rudy Vanschoonbeek, die in juli 2008 de uitgeverij oprichtte, vertaalt die auteursvriendelijkheid zich vooral in ‘heldere en goede afspraken met de auteurs en een transparante communicatie op alla vlakken’. Volgens hem is het wederzijdse respect tussen zijn uitgeverij en de auteurs te danken aan de kleinschaligheid van de uitgeverij. “Wij hechten ook waarde aan de niet voor de hand liggende werken. Een goed theaterstuk of gedicht is even belangrijk als een mooie roman.”
Geef uw stem aan de poëzie! Een week lang, van 13 tot 20 januari kan men via deze website stemmen voor één van vijf gedichten van Paul Demets, Peter Ghyssaert, Jan Lauwereyns, Sylvie Marie en Leonard Nolens, de vijf genomineerden voor de Herman de Coninckprijs. Men maakt hiermee kans op een boekencheque van 25 euro en gratis kaartjes voor de slotshow van de Gedichtendag op 26 januari, wanneer de prijs wordt uitgereikt. Het gedicht met de meeste stemmen verschijnt op een poster die gratis wordt uitgedeeld op Gedichtendag. De gedichten komen uit de bundels die genomineerd zijn voor de Herman de Coninckprijs, die het mooiste gedicht, het beste poëziedebuut en de beste Nederlandstalige dichtbundel bekroont.
Ereteken voor Lauwers
Jan Lauwers ontvangt vandaag in Wenen een gouden ereteken voor zijn theaterteksten. Hij wordt geëerd voor zijn verdienste aan Oostenrijk en zal het insigne overhandigd krijgen door de Oostenrijkse minister van cultuur Claudia Schmied. De kunstenaar maakte onder meer in 2008 een nieuwe voorstelling voor het Oostenrijkse muziek- en theaterfestival Salzburger Festspiele. Lauwers zal vandaag eveneens een lezing van zijn nieuwe tekst ‘Markplaats 76’ brengen, samen met zijn theatergezelschap Needcompany.
Geen groen licht voor ‘Gringos Locos’ De strip ‘Gringos Locos‘ moest de strip van het jaar worden, maar hij stuitte op een veto van de erfgenamen van de hoofdpersonages. De biografische strip vertelt het verhaal van drie grote Belgische tekenaars Jijé (pseudoniem van Joseph Gilain), Morris (Maurice de Bevere) en André Franquin, die in 1948 samen met hun families een reis naar de VS en Mexico maakten. De erfgenamen van Jijé en Franquin zijn het echter niet eens met de manier waarop hun vaders afgeschilderd worden. De strip van scenarist Yann en tekenaar Schwartz werd onder meer voorgepubliceerd in Le Soir, waarna de kinderen van twee van de drie tekenaars aan de alarmbel trokken.