De twijfels van auteur Manu Adriaens: ‘De menselijke geest is bijwijlen een onbetrouwbare hoer’

Manu Adriaens: ‘Eind jaren zeventig kreeg ik les van professor Etienne Vermeersch, dat draag je de rest van je leven mee’
Stijn Tormans

 Na jaren rotsvast geloofd te hebben in de wijsheid van de menselijke geest, kwam Manu Adriaens in contact met het boeddhisme. Het veranderde zijn kijk op onze gedachten volledig. ‘Onze geest is een krabbenmand van door elkaar wriemelende gedachten, waar je maar beter geen onvoorwaardelijk geloof aan hecht.’

Elke week vraagt Knack in de rubriek Durf twijfelen naar de twijfels van bekende mensen.

‘Eind jaren zeventig kreeg ik les van professor Etienne Vermeersch, dat draag je de rest van je leven mee. Ik werd een aanhanger van het bekende motto van Descartes – “Ik denk, dus ik ben” – en geloofde sterk in de wijsheid en de kracht van de menselijke geest.

Tot ik op mijn vijftigste, zestien jaar geleden dus, in aanraking kwam met het boeddhisme. Het beste wat me ooit is overkomen, een cadeau. Ik leerde mediteren. Het drong toen tot me door dat onze geest een krabbenmand is van door elkaar wriemelende gedachten, waar je maar beter geen onvoorwaardelijk geloof aan hecht: het ene moment denk je dit, het volgende moment het tegenovergestelde.

Vroeger zeiden ze dat een mens tot 60.000 gedachten per dag heeft. Onlangs is dat cijfer gefactcheckt: het blijken er 6000 te zijn. Nog altijd een waanzinnig aantal.

Het is dus normaal dat we er soms compleet naast zitten. De menselijke geest is bijwijlen een onbetrouwbare hoer. Dat merk je bijvoorbeeld op de politierechtbank: getuigen hebben soms een totaal verschillende visie op een ongeval. “We zien de dingen niet zoals ze zijn,” zegt het boeddhisme, “maar zoals wij denken dat ze zijn.”’

Wat is het voordeel van mediteren?

Manu Adriaens: Je raakt vertrouwd met de werking van je geest en leert die ook te trainen. Door het geregeld stil te maken, krijgt ook je onderbuikgevoel de kans om zijn zeg te doen. Dat laat zich minder luid horen dan die schreeuwerige gedachten in je hoofd. Natuurlijk is de geest belangrijk, maar je intuïtie is dat ook. Ik heb trouwens een praktische tip voor mensen die een belangrijke beslissing moeten nemen: laat er een nacht overheen gaan. Er is een grote kans dat je geest en je intuïtie tijdens de nachtelijke uren overleg plegen. ’s Morgens zie je de dingen helder.

‘In aanraking komen met het boeddhisme is het beste wat me ooit overkomen is, een cadeau.’

Twijfelt u vaak?

Adriaens: Hoe ouder ik word, hoe minder. Dat heeft zeker met dat mediteren te maken. Je antennes voelen beter aan of je afscheid moet nemen van iemand. Als je je na een ontmoeting minder energiek voelt dan ervoor – en dat herhaalt zich – dan kun je beter besluiten dat jullie wegen zich scheiden. ‘Afhakken! Schaf dat mens af uit je denken’, fulmineerde acteur Julien Schoenaerts – over wie ik net een boek heb geschreven – op zulke momenten. Verdedig jezelf niet tegenover hen, want dat heeft geen enkele zin. Schoenaerts betekende trouwens het tegenovergestelde voor mij. Als ik enkele uren in zijn energieveld had vertoefd, voelde ik me opgeladen. Als hij sprak, werd het woord vlees. Daarom mis ik hem, na al die jaren, nog altijd.

Teder Spel, het nieuwe boek van Manu Adriaens naar aanleiding van de honderdste geboortedag van Julien Schoenaerts, telt 165 pagina’s, 25 euro, te verkrijgen via manu.adriaens@skynet.be.

Onder de douche of tijdens het poetsen: mediteren kan overal

 

 

Partner Content