Paul Claes ergerde zich ook in maart weer aan de ‘muzeik’ op de radio en vraagt zich af waarom Hugo Camps niet de Gezelleprijs voor ‘ontregelde’ poëzie kreeg.
1 maart: Glimpen zijn de gympen van de geest.
2 maart: Filosofieprofessor betrapt op plagiaat. Vondel: ‘Indien gij enige bloemen plukken wilt, gedraagt u zo dat de boeren het niet merken en het voor de geleerden niet al te sterk doorschijnt.’
3 maart: Vincent Hunink vertaalt Tacitus’ ‘Historiae’ in telegramstijl: ‘Startpunt van mijn werk wordt het consulaat van Servius Galba (zijn tweede) en Titus Vinius.’
4 maart: De wijn op de Foire du Livre de Bruxelles is beter dan die op de Antwerpse boekenbeurs.
5 maart: Wat hebben wij vandaag geleerd in Millefeuilles, de boekenrubriek op La Deux? De term ‘caviarder’: censureren, met zwart doorstrepen, als in de kranten onder tsaar Nicolaas I.
6 maart: Oplossing van het literaire raadsel van februari. Het motto ‘Fortiter’ bij het verhaal ‘La vengeance d’une femme’ van Barbey d’Aurevilly over een berouwvolle zondares is een verkorting van Luthers gezegde: ‘Pecca fortiter, sed fortius fide’ (Zondig sterk, maar geloof nog sterker).
7 maart: Grapje van Stephen Fry in het quizprogramma QI (BBC 2): ‘The Greek invented sex, but the Romans invented sex with women.’
8 maart: Ideale naam voor een rusthuis: Dommelhof (Tielt-Winge).
9 maart: Christine D’haen dichtte in een van haar ‘Moerae’: ‘Mijn doodsgetal/ driemaal drie’. Ze stierf op 03.09.09 en werd begraven op 09.09.09.
10 maart: Een zwarte man in blauw uniform op een rood rijwiel: de tricolore postbode van Korbeek-Lo.
11 maart: Zou de Dienaar van de Schoonheid onmiddellijk zijn fout geparkeerde kever voor de Leuvense bibliotheek willen weghalen?
12 maart: ‘Dagboek ’68-’69’ van Daniël Robberechts (Het balanseer): ‘Door de mist kan men de postbode niet zien naderen.’
13 maart: Mijn versie van Omar Chajjaams ‘Kwatrijnen’ (Meulenhoff) verschijnt op meer exemplaren dan de eerste druk van Edward Fitzgeralds ‘Rubaiyat’.
14 maart: De prangendste vertaling van Hamlets ‘To be or not to be, that is the question’ staat in het gedicht ‘Gup’ van Edward van de Vendel: ‘Er nog zijn – daar draait het om.’
15 maart: Averechts chauvinisme: de jury’s van de Guido Gezelleprijs en van de Gouden Uil nomineren telkens vier Nederlanders en één Vlaming.
16 maart: Literair raadsel van maart: waar slaat die vreemde titel ‘De ontdekking van de hemel’ eigenlijk op?
17 maart: Afscheid van de charmante politicus Hans van Mierlo. Hij zat bij mij aan de dis bij de Librisprijs 1994, maar had helaas alleen oog voor mijn vrouw.
18 maart: Ik meld me voor het Colloquium Christine D’haen in de Gentse Academie. De baliebediende vindt in haar lijst niemand met de naam De Spreker.
19 maart: Een bejaarde vrouw wil in de winkel van Blokker naar de wc. De gerante zegt dat die alleen bestemd is voor zwangere vrouwen.
20 maart: Mijn vrouw viert haar verjaardag samen met Ovidius. Volgens romantische etymologen wonen wij in een stad die Lubanja of ‘Geliefde’ heet.
21 maart: Zoek de vreemde eend in de lijst van dichtende presidenten: Léopold Senghor – Mao tse Toeng – Agostinho Neto – Radovan Karacic – Herman van Rompuy.
22 maart: Ik kalligrafeer in het gastenboek van het pas geïnaugureerde Leuven Centre of Irish Studies mijn geversifieerde versie van Yeats’ ‘The Lake Isle of Innisfree’.
23 maart: De boeren van Brugge hebben het gezellige Gezellemuseum volgestort met bouwafval.
24 maart: Ik mopper niet nu de jury van de Librisprijs vier Vlamingen en maar één Nederlander nomineert.
25 maart: Het codewoord voor gesubsidieerd proza: ‘urgent’, voor gesubsidieerd toneel: ‘metafoor’, voor gesubsidieerde poëzie: ‘ontregeling’.
26 maart: Wie schrijft het allereerste poëtisch woordenboek? Een woordenboek dat alleen de figuurlijke betekenis van de woorden zou vermelden.
27 maart: René Veenman, ‘De klassieke traditie in de Lage Landen ‘(Vantilt): knap, maar minder knap dan The Classical Tradition van Gilbert Highet.
28 maart: Jean-Marie herkozen. Voorbeelden van epitheton ornans: de corrupte politicus en de domme kiezer.
29 maart: Hugo Camps is alweer over het hoofd gezien bij de Gezelleprijs voor ontregelde poëzie.
30 maart: Collegium Vocale bestaat veertig jaar. Net die veertig jaar waarin muziek op de radio vervangen werd door muzeik.
31 maart: Elmore Leonard: ‘If it sounds like writing, rewrite it’.