
Antwerps salon eert Hugues C. Pernath en Paul De Vree
Met een literair salon op een historische locatie worden komend weekend de Antwerpse dichters Hugues C. Pernath en Paul De Vree in het zonnetje gezet.
Theatergezelschap Compagnie Lodewijk / Louis en literaire ondernemers VONK & Zonen blazen de salontraditie in Antwerpen nieuw leven in. Centrale figuur van elke avond is een overleden Antwerps schrijver. Vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus staan in het teken van de (her)ontdekking van de dichters Hugues C. Pernath et Paul De Vree.
Hugues C. Pernath
Het historische Godshuis Jan Van der Biest in Antwerpen vormt vrijdag 17 augustus het decor voor een avond in salon-traditie, met voordrachten, muziek en absurd theater. Centraal staat Hugues C. Pernath, die als Hugo Wouters geboren werd in Borgerhout.
Hugues Pernath (1931-1975) was een Antwerps experimenteel dichter. Vormelijk maakte een evolutie door: maakt hij naam en faam met modern maniëristische gedichten, dan neigde hij naar het einde toe mee naar meer toegankelijke poëzie. Zijn pessimistische wereldvisie bleef daarentegen een constante in zijn werk.
Dichter Maarten Inghels draagt enkele gedichten van Pernath voor, terwijl professor Joris Gerits en auteur/acteur Guido Lauwaert beloven om smeuïge details over Pernath te vertellen.
Paul De Vree
Het laatste salon op zaterdag 18 augustus staat in het teken van Paul De Vree (1909-1982). De Vree beoefende zowel de poëzie als de beeldende kunst. In zijn evolutie als kunstenaar kwamen die twee kunsten steeds dichter bijeen in zijn werk. Paul De Vree was eveneens actief als essayist, criticus en organisator.
Auteur Stan Lauryssens schetst het leven van De Vree, die hij persoonlijk kende. Dichteres Lies Van Gasse en kunstenaars Luc Fierens en Helen White gaan dieper in op het visuele aspect van De Vree’s werk.
Maurice Gilliams en Max Elskamp
De organisatoren van de zomersalons droegen al twee avonden op aan Maurice Gilliams en Max Elskamp. De eerste, een volbloed Antwerpenaar, is vooral bekend als de introverte auteur van de novelle ‘Elias of het gevecht met de nachtegalen’. Max Elskamp is dan weer een symbolistische dichter, die het Frans verkoos als poëtische beeldtaal om een uiting te geven aan mystieke ideeën.
Wie de ‘salonnard’ in zich wil ontdekken, rept zich best naar de Facebook-pagina van de organisatie voor meer informatie. (LR)
Salons ‘De jacht op de verloren paling’
Locatie: Godshuis Jan Van der Biest, Falconrui 33, Antwerpen
Start: 20u. Deuren vanaf 19u.
Tickets add: 5 EUR.
Meer praktische informatie in de nieuwsbrief.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier